Het rede- en taalkundig ontleden op de lagere school.
Wat is taal? - Taal is de uitdrukking der gedachten door woorden of gebaren. - De woordentaal, die wij hier op het oog hebben, heeft een schat van woorden ten dienste, welke, op de rechte plaats gesteld, in staat is elk denkbeeld, dat ender de bevatting der hoorders of lezers valt, op gewenschte wijze hoorbaar of zichtbaar voor te stellen.
Het doel van alle taalonderwijs is: de zichtbaar of hoorbaar uitgedrukte gedachten te leeren verstaan, en omgekeerd zijne eigene denkbeelden aan anderen op gepaste, juiste wijze te leeren weêrgeven.
Wil men recht verstaan, wat spreker of schrijver hebben willen zeggen, dan moet men niet alleen de kracht en beteekenis der gebezigde woorden of uitdrukkingen kennen, maar ook nauwkeurig acht geven op het zinsverband, waarin zij voorkomen.
Deze waarheden sluiten van zelve in zich tweederlei beschouwing van de moedertaal: 1. welke woorden zijn gebezigd en wat beteekenen deze, 2. in welk verband komen zij voor, opdat schrijver of spreker zijn doel bereike: het recht verstaan van de uitgedrukte gedachte.
In vroeger tijd legde men zich bovenal toe op het rede- en taalkundig ontleden, ten einde aan de tweede voorwaarde tot het rechte verstaan der taal te voldoen en gedeeltelijk ook aan de eerste; doch het opvatten van de juiste beteekenis der woorden, zoo dikwijls afhankelijk van vorm en samenstelling, bleef wat veel op den achtergrond. - Thans is men wel wat tot een uiterste vervallen en heeft bij het taalonderwijs aan laatstgemelde behandeling het leuwendeel toegekend.
De schoonste materialen maken echter nog geen hecht en sierlijk gebouw, wanneer niet een bekwame hand ze in juist verband bij elkander voegt en tot een geheel verwerkt.
Een en ander van het hier gestelde zal wel weinig tegenspraak ontmoeten.
De groote vraag bij ons taalonderwijs blijft zeker: op welke wijze bereiken wij het gemakkelijkst en zekerst het doel.
Zoowel de synthetische als de analytische leerwijze vindt op dit gebied hare voorstanders. Geeft den leerlingen een schat van woordenkennis; tracht vooral de rechte beteekenis ervan te doorgronden en doet dit door een zelfde woord in onderscheiden zinnen met verscheidenheid van beteekenis voor te stellen, en gij kunt