Boekbespreking:
Moeders hoogmoed door Alfons Sevens, te verkrijgen aan 2 frank bij den schrijver, Steurstraat, 7, Gent.
Wie herinnert zich niet het gerucht gemaakt rond de verschijning van Sevens' eersteling: Schoolmeester? Hoe werd het boek langs de eene zijde bovenmatig geroemd, en langs een andere zijde stelselmatig afgebroken! Hoe wist zich de Vlaamsche kritiek dan ook weer belachelijk aan te stellen, met in plaats van het boek, den persoon te beoordeelen.
Nu we Sevens' tweeden roman onder handen hebben, past dan ook de verklaring dat we het werk zonder vooringenomenheid beschouwen willen.
In zijn inleiding legt de schrijver zijn bedoelingen klaar uiteen: hij wil ons volk door Vlaamsch onderwijs - in zijn breedsten zin genomen - hooger op leiden; een volledig beeld scheppen van het Vlaamsche land en het Vlaamsche volk. Daarom zal Sevens niet aarzelen de bestaande wantoestanden aan de kaak te stellen, den vinger te leggen op de wonden waar ons volk aan lijdt. Tendenz-werk dus.
Sevens heeft getracht met onderhavig werk, den roman van het vakonderwijs te maken.
In zijn boek lezen we het verhaal van een huisgezin, waarvan de verschillende leden elk een eigen afzonderlijken weg opgaan, bezield als ze zijn door een niet overeenstemmende levensopvatting.
Marie De Weyer, een vroegere half-verlepte herbergdochter, is de moeder van drie kinderen, Oscar, Gustaaf en Lena. De hoogmoed haars levens bestaat uitsluitend hierin: haar kinders zouden Fransche scholen doen, de zonen geen ambachtslieden zijn lijk vader, en de dochter een ‘heer’ trouwen. Van haar man heeft ze geen tegenstand te vreezen, Pier De Weyer is de lijdzaamheid in persoon en kan niet op tegen zijn overheerschende vrouw. De oudste zoon Oscar gaat dan naar Gent, om bureelrat te worden, hebbende voor alle kennis wat Franschen blaai, Lena zendt de hooghartige moeder insgelijks naar Gent om als modiste dienst te nemen; maar Gustaaf, de tweede zoon, dien ze allen verachten, wil zich op zijn ambacht toeleggen en brengt het door het vakonderwijs zoo ver dat hij een schitterende toekomst voor zich ziet opengaan. Oscar verdoet het luttele dat hij wint in ‘het heerschap’ te willen spelen, Lena geraakt verleid door Ernest, de baas van haar broeder, en moet ten lange laatste leven met den prijs van haar oneer. Oscar, ten einde gedreven, besteelt zijn baas, en Lena is op het punt moeder te worden. Dan treedt Gustaaf op, en redt beiden uit de schande. De moeder ziet dan eindelijk haar dwaling in; - nu zullen allen werken in het toekomende om het verleden te doen vergeten.
Ik moet rechtuit bekennen dat ik het boek van A tot Z, in een trek heb uitgelezen, zonder me verveeld te hebben. Daar steekt stellig in Sevens iets van den verteller. Moest ik hem aan iemand vergelijken, dan plaatste ik hem nevens August Snieders, met denwelke hij veel verwantschap bezit. Edoch, Sevens heeft nog veel te leeren: stijl-schoonheid zal men te vergeefs zoeken in het boek; van rijkdom van woorden en wendingen kan geen spraak zijn; van onze nieuwe school kan