Bij de Platen.
Avond in Katwijk. -
Het zijn niet enkel de Hollandsche schilders, die er behagen in scheppen het leven en bedrijf van het visschersvolkje onzer zeekusten op het doek te brengen, er zijn ook een aantal buitenlandsche kunstenaars, die opzettelijk hierheen komen om die tafereelen te beoefenen en daartoe in onze visschersdorpen studies te maken. Tot dezulken behoort bij voorbeeld de Franschman Henri Bource, van wiens strandgezichten de Illustratie meermalen voortbrengselen heeft gegeven. Van de Duitschers kunnen wij er verscheidene noemen, die hun penseel met voorliefde aan de Hollandsche visscherswereld of het Hollandsche landschap wijden, zooals Liebermann, Skarbina, Hans Hermann en de schilder van het tafereel in dit nummer, Hugo König.
Zij allen vertoonen ons Hollandsche strandof dorpgezichtjes, gestoffeerd met witgemutste vrouwtjes, pratende oude mannetjes, visschers op grove klompen, vischvrouwen met de vischmand op het hoofd of onder den arm, zeelui, die van den dijk het gat inkijken en dergelijke typische figuren meer.
Een dergelijk tafereeltje biedt ons König's ‘avond in Katwijk’. Op den voorgrond staan een paar pratende vrouwtjes, kennelijk jonge moeders, die het druk hebben over haar kinderen. Doodbedaard komt daarachter een visscher met het pijpje in den mond en de handen in de zakken op zijn klompen aangestapt, en op den achtergrond worden we nog een aantal even bescheiden figuren gewaar, die het geheel maken tot een rustig gemoedelijk en toch levendig schilderijtje.