Bij de Platen.
Landmeisje uit den omtrek van Linz. -
Hoe meer de oude volksdrachten verdwijnen, om plaats te maken voor de alles gelijkmakende ‘laatste mode’, hoe meer zij om haar schilderachtige eigenaardigheid de aandacht trekken van den kunstenaar.
Zoo heeft de schilder Carl Kronberger zich aangetrokken gevoeld door het zwierig kapsel, gedragen door de meisjes en vrouwen in de omstreken van Linz, de aloude merkwaardige hoofdstad van Opper-Oostenrijk.
Ofschoon deze stad, wier eerwaardige oude gebouwen van een grootsch verleden spreken, sinds lang met al de geriefelijkheden van den nieuwen tijd is toegerust en door spoorwegen, paardentrams en stoombooten zelfs een druk verkeer onderhoudt met de belangrijkste plaatsen uit den omtrek, heerscht binnen haar muren de gemoedelijke stilte van een plattelandsstad en de bevolking blijft over het algemeen aan de oudvaderlijke zeden en gewoonten trouw.
Zoo is ook de sinds eeuwen overgeleverde kleederdracht behouden, en een blik op onze gravure zal elke onzer lezeressen overtuigen, dat het ook bepaald jammer zou wezen, als het vlugge, kleurige kapsel, het aardige jakje met het sierlijk daarover geplooide halsdoekje voor het eenvoudige en lang niet altijd even smaakvolle damescostuum onzer dagen moest wijken.
Als nu ook de goede oude zeden van eenvoud, rechtschapenheid en vroomheid maar even trouw worden bewaard als de voorvaderlijke dracht, dan mag men de bescheiden landlieden van Linz zeker tot de gelukkigste volken van de wereld rekenen.