Eieren voor bederf te bewaren. -
Al dikwijls heeft men naar middelen gezocht om het bederf van eieren tegen te gaan. Daar de schimmel, die dit veroorzaakt, voor haar ontwikkeling zuurstof houdende lucht noodig heeft, kan, indien men deze buiten houdt, in het ei geen bederf plaats hebben, omdat de bacteriën zich dan niet kunnen ontwikkelen. Een Duitsch geleerde had er op gewezen, dat het voor het goed houden der eieren voldoende was, ze met lak of vernis te bedekken. Jammer was het echter, dat de smaak der eieren door zulk een bedekking leed. Bovendien kon er geen twijfel aan zijn, dat alleen het vernietigen der bacillen zekerheid gaf voor het in goeden staat houden der eieren.
Thans heeft zekere Otto Leupold te Stuttgart patent genomen voor een door hem ontdekt middel, dat probaat moet werken. Hij gebruikt nl. een vloeistof, die met een anti-septisch middel vermengd is, en waardoor alle in de schaal aanwezige bacteriën gedood worden.
Hij heeft daarvoor een blikken pot noodig, waarin een toestel van ijzerdraad past. Dit laatste bevat een aantal ringen, waarin de eieren gezet worden, en daarna het geheel in den bedoelden pot. Nu overgiet men de eieren met het bewuste vocht, waarna men het toestel onmiddellijk maar langzaam uit de vloeistof optrekt en het boven den pot aan een gebogen staaf vasthaakt. Het vocht druipt er af en de eieren worden gauw droog. Na twee minuten dompelt men de eieren weer onder, haalt ze er dadelijk weer uit en haakt het toestel opnieuw aan de staaf vast. In vijf tot zes minuten zijn de eieren zoo droog, dat men ze kan wegleggen en in klei voor den winter bewaren. Op deze manier geconserveerde eieren kunnen nog maanden later rauw of gekookt gegeten worden en zijn nog zoo goed als versch.
In een verklaring van het scheikundige laboratorium voor industrieele onderzoekingen te Stuttgart heet het: ‘Een reuk of smaak, die