Anna Maria van Oostenrijk.
Onmiddellijk herkent men den koning der Vlaamsche renaissancekunst in deze meesterlijke beeltenis der aartshertogin Anna Maria van Oostenrijk, de gemalin van den Spaanschen koning Philips II. Inlerdaad, dat is Rubens, de hovelmgumstenaar, de geboren schilder van prinsessen en vorstinnen. Niemand als hij weet aldus de vorsteijke hoogheid weer te geven in al haar fierheid en gratie, in al de praal van kant en goudborduursel en schitterende kleinoodiën. Alleen een grand seigneur als Rubens, weelderig en prachtlievend van nature, op en top man van de wereld en man van zijn tijd, kon aldus de gloriën van dat schitterend tijdvak schilderen.
Het rijke portret, waarvan wij hier een afbeelding geven, door de meesterlijke stilt van Baude in hout gegraveerd, is een der kostbaarste sieraden van de Pinakotheek te Munchen.
Naar aanleiding van dit portret brengen wij onzen lezers de schilderij van Van der Ouderaa te binnen, op blz. 29 van den 22n Jaargang weergegeven, en voorstellende den intocht van Anna Maria van Oostenrijk als bruid aan de zijde van haar toekomstigen gemaal koning Philips II, binnen Antwerpen gehouden ten jare 1570.