Wereldtentoonstelling van Antwerpen. Nog een kijkje in Oud-Antwerpen. -
Een der schilderachtigste gedeelten van de oude stad, die ons het leven der voorvaderen van vier eeuwen terug voor den geest toovert, geeft ons de kapel en een hoek der Kapelle- en Hofstraat.
wereldtentoonstelling te antwerpen - Nog een kijkje in Oud-Antwerpen.
De kapel is, zooals de lezer op onze gravure zien kan, gebouwd in eenigszins gemengden stijl, waarin de gothiek de overhand heeft; de hooge spitsboogvensters laten een zacht, schemerachtig licht door en versieren de schoone absis, die menig kerkje aan de kapel van Oud-Antwerpen mag benijden. De ingang is een getrouwe afbeelding van die eener andere kapel, die thans nog in de Hoogstraat te Antwerpen gevonden wordt.
Het groote kruisbeel der naast is ‘echtantiek.’ Vroeger stond het op de Gevangenbrug, niet ver van het Steen, en de terdoodveroordeelden gingen er gewoonlijk een oogenblik voor nederknielen alvorens het schavot te bestijgen.
Naast de kapel ligt een smidshuis met een hoefstal op straat, zooals dat vroeger gebruikelijk was. Daartegenover bevindt zich een slagerswinkel, ‘In de Hesp’ en de gezellige herberg ‘In den aenghenaemen Hof,’ die geen vreemde in Oud-Antwerpen onbezocht zal laten.
Nu wij toch weer in Oud-Antwerpen zijn, is het niet onaardig, eens na te gaan hoe die kleine tooverstad eigenlijk ontstaan is.
De lezer zal zich den schilderachtigen optocht herinneren, die twee jaar geleden onder den naam van Landjuweel de straten van Antwerpen doortrok bij gelegen heid van 't 50-jarig bestaan van de Belgische aca demie van oudheidkunde. Een der bewonderaars van dat heerlijke schouwspel, de heer Adriaensen, vatte toen het plan op, om het bij de aanstaande tentoonstelling te hernieuwen. Hij sprak er over met drie der voornaamste medewerkers aan het Landjuweel, den schilder Frans van Kuyck, den wethouder Possemiers en Max Rooses, bewaarder van het museum Plantijn.
Twee andere medewerkers aan het Landjuweel voegden zich bij hen, en vormden een commissie, die, in tegenstelling met zoovele andere, de zaak niet in den doofpot stopte, maar zich al spoedig met de directie der aanstaande wereldtentoonstelling wist te verstaan. Er werd besloten een wijk te stichten van Antwerpen in de zestiende eeuw, waarin de verschillende ambachten der burgers van dien tijd