Jules Verne. -
Die naam onder het portret waarborgt ons dat de schrandere, opgewekte kop met algemeene belangstelling beschouwd zal worden. Wie toch heeft niet van Jules Verne gehoord, den sprookjesverteller van de verlichte negentiende eeuw, die de jeugdige verbeelding onzer knapen een wereld van wonderen opende. Den jongeren onder ons heugt het stellig nog, met hoeveel spanning zij de reis om de wereld in tachtig dagen volgden, hoe zij in den geest rondzwieren op het geheimzinnige eiland of den duizelingwekkenden tocht naar de maan meemaakten. Het is een heel eigenaardig genre van vertellen, dat door Verne in het aanzijn is geroepen, maar waarin hij toch, hoe ook nagevolgd, vooreerst wel de meester blijven zal. Geen ander doet hem dat zoo na, omdat geen ander, bij even omvattende kennis van de jongste uitvindingen op wetenschappelijk gebied, over zulk een levendige, onuitputtelijke verbeeldingskracht beschikt. Toch schijnt thans de eens zoo welig vlietende bronader zachtjes aan opgedroogd; ten minste we vernemen niet meer van nieuwe wonderverhalen uit de tooverwereld der moderne wetenschap, gelijk Verne er ons al een heele reeks leverde. In haast alle talen der beschaafde wereld hebben zijn compleete werken het licht gezien; daaruit hebben we misschien op te maken dat er geen deel meer volgen zal.
Trouwens de liefhebberij raakt er langzamerhand alweer af; in onzen tijd is het succes niet van langen duur. Wij leven snel en evenals de geslachten volgen elkaar ook de richtingen spoedig op. Na het dwepen met het positieve, naturalistische en wetenschappelijke komt thans het droomerige, zwevende en mystieke weer in de mode. Misschien was Verne daar onbewust een voorlooper van, toen hij de strenge wetenschap huwde aan de bevallige romantiek en het stellige weten dienstbaar maakte aan de grillige verbeelding met haar zucht naar het wonderbare.
op weg naar de kooi, naar de teekening van g.p.a. garjeanne.
Doch zoo voortbabbelend zouden ook wij aan het divageeren gaan. Stippen wij liever nog even aan dat Jules Verne den 8en Februari 1828 te Nantes werd geboren, waar hij zijn opleiding ontving. Als de meeste Fransche jongelui van talent trok ook hij al spoedig naar Parijs en in Hetzel's Magasin illustré d'éducation et de recréation verscheen zijn eerste verhaal onder den titel ‘Vijf weken in een luchtballon.’ Het was een fantastische ontdekkingsreis die onmiddellijk grooten bijval vond. Van dat oogenblik had Verne den weg tot roem en fortuin ontdekt. Spoedig volgden nu een reeks van andere reizen, de eene al fantastischer dan de andere; ze werden met graagte gelezen en Verne was weldra de lievelingsschrijver van het jonge geslacht, dat van jongsaf op school met de wetten en geheimen der natuur en al de vindingen der wetenschap vertrouwd, daarvan in zijn boeken de verrassendste toepassingen vond. Van sprookjes en wondervertelsels wilde de verlichte schooljeugd niet meer weten, die beuzelpraatjes was ze lang ontgroeid. Verne wist die neuswijsheid guitig te verschalken door de verbeelding te boeien onder voorwendsel van het verstand bezig te houden. Ook hij vertelde sprookjes, maar kleedde ze wetenschappelijk in, en... hij had al het succes van een schrijver, die den tijdgeest begrijpt en weet te voldoen.