Na de begroeting der dames begeleidde de keizer het rijtuig naar de in parade opgestelde troepen, die op dit oogenblik den presenteermarsch deden hooren, terwijl de soldaten een driewerf hoera! aanhieven. De keizer hield zich aan de linkerzijde van het rijtuig, waarin onze koningin regentes gezeten was, en wel een weinig naar achteren, zoodat hij slechts het rijtuig begeleidde en feitelijk koningin Emma de parade afnam.
Terwijl de verschillende regimenten en bataillons elk afzonderlijk de wapens presenteerden, rukten de beide groote legerafdeelingen op en wel de tweede van den linkervleugel uit, waarna al de troepen zich weer verzamelden tot het voorbijmarcheeren. De keizer met zijn gasten, de prinsen, die zelf niet mee paradeerden, al de Duitsche prinsessen en heel het verdere schitterend gevolg, waarin de uniformen van alle legers der wereld vertegenwoordigd waren, hadden inmiddels aan den zoogenaam-keizerpopulier, den eenigen boom op het oostelijk einde van het paradeveld, plaats genomen.
Ook hier stelde de keizer zich zoo naast het rijtuig der koningin-regentes, dat hij op den achtergrond bleef en koningin Emma de parade afnam.
De eerste voorbijmarsch had bij de infanterie in compagniefronten plaats. Zoodra het te Spandau in garnizoen liggende vierde garde-regiment te voet naderde, in welks uniform de keizer voor deze gelegenheid was gedost, trok hij den degen, reed het regiment te gemoet en voerde het de koningin regentes voor, waarop hij haar verzocht het commando over dit regiment aan te nemen.
Het eerste garderegiment dragonders werd door prins Albrecht, regent van Brunswijk, in de uniform van generaal veldmaarschalk metden commandostaf in de rechterhand, voorgevoerd. Terwijl nog de artillerie den eersten voorbijmarsch in batterijfront uitvoerde, verzamelden de troepen zich reeds tot den tweeden voorbijmarsch, dien ditmaal de infanterie in colonne, de cavalerie en artillerie in de vorige opstelling, maar in draf uitvoerde. Vooral deze bewegingen leverden een schilderachtig, echt krijgshaftig schouwspel op.
Tegen elf uur was de militaire vertooning ten einde, waarbij aan onze koningin-regentes zooveel eer was bewezen als misschien nooit te voren een gekroond hoofd te Berlijn is te beurt gevallen. Koningin Emma begaf zich met de keizerin per rijtuig naar het paleis te Berlijn, terwijl de keizer nog eenige critische opmerkingen betreffende de parade met de hoofdofficieren wisselde en zich vervolgens aan de spits der vaandelcompagnie van het tweede garderegiment te voet naar het paleis begaf. De parade werd door het heerlijkste weer begunstigd.
Onze koningin-regentes heeft op dien dag behalve de verrassende aanbieding van het commando over het vierde garderegiment te voet nog het commando over een ander regiment gekregen, namelijk dat hetwelk vroeger den naam droeg van prins Frederik der Nederlanden, den schoonzoon van den Pruisischen koning Frederik Wilhelm III. Sedert prins Frederiks dood in 1881 was dat regiment zonder chef, tot thans de keizer het commando daarover aan onze koningin-regentes opdroeg. Verder verleende hij haar nog het grootkruis der Pruisische Louise-orde.
Ook onder de Berlijnsche bevolking schijnt het bezoek onzer koninginnen de aangenaamste herinneringen te hebben achtergelaten. Dagen achtereen waren de Duitsche bladen vol opgetogenheid over de beminnelijke en waardige verschijning onzer regentes, die in haar somber weduwkleed een werkelijk majestueuze figuur vormde, en over de lieftalligheid van ons koninginnetje, dat zich als kleine Majestät onder de gemoedelijke Berlijners onmiddellijk populair had gemaakt.