Mgr. W. van de Ven, Bisschop van 's-Hertogenbosch.
De bisschopszetel van 's-Hertogenbosch is weder bezet; Mgr. Godschalk, roemrijker gedachtenis heeft een waardig opvolger gevonden in Z.D.H. Mgr. Wilhelmus van de Ven, tot dusver Plebaan der kathedraal van St. Jan en deken van 's-Hertogenbosch. Op het oogenblik dat de nieuwe kerkvoogd, na de bisschoppelijke wijding te hebben ontvangen, plechtig bezit neemt van zijn troon en de hulde ontvangt van zijn diocesanen, brengt ook onze Illustratie hem op haar wijze de schatting van eerbied en kinderlijke gehechtheid door aan het hoofd van dit nummer zijn beeltenis te plaatsen.
Ongetwijfeld zal dit portret met belangstelling en genoegen worden aanschouwd niet enkel door de bevolking van 's Hertogenbosch, die hier haar beminden Plebaan als Prins der Kerk mag begroeten, maar door de geloovigen van het heele bisdom, ja van gansch het katholieke Nederland. Zooveel goeds en schoons toch mochten onze lezers reeds omtrent den nieuw benoemden bisschop van 's-Hertogenbosch vernemen, dat zij van zelf wel verlangend moeten wezen het beeld te aanschouwen van den waardigen en beminnelijken man, wiens verheffing op den bisschopsstoel door heel het bisdom met zooveel blijdschap werd toegejuicht.
Vooral voor de Bosschenaren zal het een genot zijn, die zachternstige vaderlijke trekken te herkennen, welke hun gedurende de dertig jaren dat Mgr. van de Ven als herder der parochie van St. Jan onder hen werkzaam was, zoo gemeenzaam en zoo dierbaar zijn geworden. Zij vooral zullen er prijs op stellen, zijn welgelijkende beeltenis blijvend te bezitten. Mgr. van de Ven toch heeft zich door zijn priesterlijke toewijding en vaderlijke minzaamheid aller harten veroverd. Schitterend bleek dit reeds bij gelegenheid van het zilveren feest zijner priesterlijke werkzaamheid te 's-Hertogenbosch, toen de heele stad wedijverde in huldebetoon om den beminden herder haar liefde en gehechtheid te betuigen. Onder de kostbare feestgeschenken, hem bij die gelegenheid aangeboden, muntte vooral uit een prachtig dubbel beeldraam ter versiering van het zuidertransept der kathedraal. Op dat raam was de toenmalige Plebaan voorgesteld onder het kruis, in knielende houding door den schutspatroon van s-Hertogenbosch, St. Jan zelf, den Zaligmaker voorgesteld en aanbevolen
Die treffende voorstelling blijkt een profetie te zijn geweest: onwillekeurig toch krijgt zij thans voor ons de beteekenis, dat St. Jan zelf den Heer der Kerk Mgr. van de Ven heeft voorgedragen als den man, waardig om den bisschoppelijken zetel te bekleeden in zijn kathedraal. En wie zou daartoe ook waardiger zijn dan hij, die nu dertig jaren in dat dierbaar heiligdom heeft gearbeid voor de eere Gods en het heil der zielen? Wat heeft de heerlijke tempel, welks restauratie onder de zorgvolle leiding van den ijverigen Plebaan zulke groote vorderingen maakte, met aan Mgr. van de Ven te danken! Hoe waakte hij over den schat, waarop de St.-Janskerk bogen mag, het wonderbeeld der Zoete Lieve Vrouw van den Bosch!
geschenk der parochiale geestelijkheid van 's-hertogenbosch aan z.d.h mgr. van de ven.
St. Jan en Mgr. van de Ven zijn als het ware onafscheidelijk verbonden, en het was den nieuwen bisschop blijkbaar een behoefte des harten dit openlijk te toonen, toen hij naast den arend van St. Jan het beeld der Zoete Moeder tot zijn wapen koos. Sub tutela Matris luidt de zinspreuk, door den nieuwen kerkvoogd gekozen: onder de hoede der Lieve Vrouw heeft hij dertig jaren lang de eerste parochie van het bisdom bestuurd, onder die zelfde moederlijke schutse aanvaardt hij thans het bestuur over het gansche bisdom.
Met onverdeelde vreugde door al de geloovigen van het diocees op den bisschoppelijken troon begroet, mocht Mgr. van de Ven vooral van de Bosschenaren, die het voorrecht hadden hem zoovele jaren als herder in hun midden werkzaam te zien, bij zijn verheffing op den bisschoppelijken zetel de ondubbelzin[n]igste blijken van eerbiedige hulde en kinderlijke verknochtheid ontvangen. Evenals bij gelegenheid van zijn zilveren feest ontstond ook nu onder de geloovigen een edele wedijver om bij te dragen tot een feestgeschenk, dat hem het stoffelijk bewijs zou leveren van de algemeene genegenheid en vereering hem toegedragen De parochiale geestelijkheid schonk hem een gouden borstkruis, versierd met de beelden van de beschermheiligen der vijf parochiën: St. Jan, St. Pieter, St. Jacob, St. Catharina en St. Lambertus (voor de kerk van het onder Den Bosch behoorende dorp Orthen). In dit nummer vindt de lezer een afbeelding van dit kostbaar en zinrijk kleinood, door den met lof bekenden Bosschen ciseleur Van Gemert ontworpen en uitge oerd. Moge het nog vele jaren de borst van den waardigen kerkvorst sieren!
Ofschoon door den last der herderlijke bediening reeds voor den tijd gebogen, is Mgr. van de Ven nog betrekkelijk in de kracht der jaren. Den 12en Mei 1834 te Schijndel geboren, werd hij in 1860 priester gewijd, in 1861 benoemd tot kapelaan te Oorschot en het volgend jaar te 's-Hertogenbosch, waar hij reeds in 1874 tot Plebaan der kathedraal werd verheven. Hij heeft dus al een lange en verdienstelijke loopbaan achter zich; moge het hem, tot heil van het bisdom van 's-Hertogenbosch gegeven zijn, nog lange jaren den herdersstaf te voeren sub tutela Matris, onder de schutse der Moeder.