De terugkeer van den verloren zoon. -
Hoe oud dit onderwerp ook is, toch blijft het altijd even aantrekkelijk, en wanneer de kunstenaar, gelijk de schilder van ons tafereel, er weer een nieuwe voorstelling van weet te geven, die bovendien ook door treffende waarheid aangrijpt, kan hij zeker zijn van onze belangstelling.
De kunstenaar, die zich klaarblijkelijk door de oude Italiaansche meesters heeft laten inspireeren, heeft op hun voorbeeld tot tooneel der handeling gekozen een middeleeuwsch Italiaansch paleis, en de kleedij zijner personen met die omgeving in overeenstemming gebracht.
Die vrijheid is hem ongetwijfeld volkomen geoorloofd; de gelijkenis van den verloren zoon is een geschiedenis van alle tijden, en menig onzer zal zich uit zijn jeugd de ouderwetsche prenten herinneren, waarop we den verloren zoon, als een dandy uit het begin onzer eeuw gekleed, zijn vaderlijk erfdeel zagen verbrassen in gezelschap van heeren in moderne jassen en pantalons en dames met hoepelrokken.
De voorstelling van den Duitschen schilder Constant Fendel, die de handeling in een Italiaansch middeleeuwsche omgeving verplaatst, is, daarbij vergeleken, stellig veel meer in overeenstemming met den verheven ernst der Evangelische parabel, en bovendien heeft zij de overlevering voor zich van de oude meesters der christelijke kunst.
De vorstelijke huizing beantwoordt geheel aan het denkbeeld, dat we ons maken van de woning des huisvaders, die van vreugde over de wederkomst zijns verloren zoons al de huisgenooten en dienaren samenriep en ter eere van den wedergevonden lieveling het gemeste kalf deed slachten. Van de hooge trap komt de goedhartige grijsaard, deftig in een tabbaard gehuld en op zijn stok leunende, den ongelukkige tegemoet, die naakt en uit-