De graftombe van keizer Frederik II. -
Tot den kring van kunstenaars, waarmee de vroeg gestorven keizer Frederik zich zoo gaarne omgaf, behoorden in de eerste plaats de beeldhouwer Reinhold Begas en de bouwmeester J. Raschdorf, en wie weet welke verwachtingen de kunstlievende vorst nog op het talent dier beide mannen had gebouwd voor de uitvoering der groote kunstwerken, waardoor hij zijn regeering dacht te vereeuwigen. Nu hebben beide kunstenaars hun krachten vereenigd, om de laatste rustplaats des beminden keizers te sieren.
Te Sanssouci. tegen de schilderachtig in het groen verscholen Vredeskerk, waar koning Frederik Wilhelm IV begraven ligt, verheft zich thans de kunstvolle ronde tempel, dien Raschdorff voor den neef van dien vorst naar zijn eigen aanwijzingen bouwde.
In dien tempel wordt de sarcophaag geplaatst, waarvan onze gravure een afbeelding geeft. Reinhold Begas leverde het ontwerp tot dit kunstwerk, dat in de marmergroeven van Carrara in het ruwe uit den steen gehouwen, thans te Berlijn onder toezicht van den beroemden beeldhouwer wordt voltooid.
Misschien hebben de grafteekenen der koningskapel te Granada, die de Duitsche kroonprins op zijn veelbesproken reis naar Spanje bezocht, invloed gehad op de vorming van het postament, welks zijvlakken gelijk daar met verheven-beeldwerk versierd zijn, terwijl een hoekfiguur, hier de Pruisische adelaar, de reeks zijfiguren afsluit.
Heel modern daarentegen is de opvatting van de treffende vorstengestalte, modern zoowel in de behandeling van het kleed dat over de architectonische lijnen afhangt, den rijk met heraldische figuren gesierden kroningsmantel, als in het weergeven der kleeding en van de heele gestalte.
De keizer schijnt te slapen, het hoofd rust op het kussen, en onder e schouders en over het lichaam vormt de neerhangende mantel een rijke drapeering, terwijl de handen over den lauwerkrans en den veldheerstaf gekruist zijn. Door vereerders van den held is een palmtak over de gestalte uitgestrekt. Een uitdrukking van vrede ligt over het geheele kunstwerk, dat Begas' meesterschap om in zijn beeldwerken een diep innige stemming, een schilderachtige eenheid van toon te leggen, weer in volle kracht doet uitkomen.
De sarcophaag herinnert, zoo niet in bijzonderheden, dan toch in zijn kunstrijk geheel aan dien van Christian Rauch voor koningin Louise en koning Frederik Wilhelm III in het mausoleum te Charlottenburg, aan welks voeten thans keizer Wilhelm I ligt begraven.