Kleinigheden.
Frederik I.
Frederik I, Barbarossa, gestorven 1190, gaf na zijne verkiezing tot keizer, op zijn paleis te Frankfort aan den Main een gemaskerd bal met vrijen toegang. Eene der meest hartstochtelijke danseressen was de nieuwe keizerin.
Een statig persoon treedt op haar toe en noodigt haar ten dans. De keizerin slaat het niet af; want het was een der meest geoefende dansers, zooals zij en andere vrouwen, die op het punt een scherp oog hebben, reeds lang hadden opgemerkt, en meer dan eens zwierden zij door de zaal rond tot groot welgevallen der aanwezigen.
Eindelijk sloeg het uur der ontmaskering, en derhalve ook, gelijk men begrijpt, voor den uitverkoren danser der keizerin. Maar welke ontsteltenis, welke schrik, ja welke ontzetting! Iedereen week van den ontmaskerden danser terug; want geen ridder, graaf of voor 't minst achtbare raadsheer was het, neen - het was de zoon van den vilder, destijds ook schelm genoemd, die ver buiten Frankfort achter de plaats Bergen moest wonen, omdat men zijn ambacht voor eerloos hield, even als ieder menschenkind, dat in zijne nabijheid kwam.
twee tegen een
De keizer zelf trok een zeer streng gezicht, alsof hij zeggen wilde: Roept den scherprechter, dat hij den vilder hale!’ De edele keizerin bad om genade, en de zoon van den vilder greep moed. ‘Keer de zaak om, heer keizer!’ sprak hij op plechtigen toon, ‘dan kan ze naar recht beslist worden! In plaats dat de keizerin door mijne aanraking eerloos is geworden, zeg liever, dat ik door haar eerlijk en achtbaar geworden ben! Zou dat niet beter en verstandiger zijn?’
Toen moest de keizer hartelijk lachen, en hernam vriendelijk: ‘Gij, schelm van Bergen! Voor een vilder hebt gij wrarlijk te veel verstand. Kniel neder! Gij zult tevreden zijn met den prijs, dien gij door uw dans verkregen hebt.’ De vilder knielde neder, werd door den keizer tot ridder geslagen, en stond als zoostaat danig op. Zijn naam bleef als vroeger: ‘Schelm van Bergen’ maar in veredelden zin, en de oostelijke spits van 't woud bij Bergen draagt nog den naam, ‘Schelmmenhoek.’