De hof- of Franciscanerkerk te Innsbruck.
Niemand die het heerlijk gelegen Innsbrück, de schoone hoofdstad van het romantische Tirol bezoekt, zal nalaten het prachtigste monument der stad, de Hof- of Franciscanerkerk te bezichtigen, waarvan onze gravure ons het inwendige te zien geeft.
De kerk is het aandenken, dat de goede, ridderlijke keizer Maximiliaan I, grootvader van Karel V, die Tirol zoo innig liefhad, aan de stad Innsbrück naliet; want overeenkomstig zijn verlangen werd de kerk in de jaren 1553 tot 1563 gebouwd, en de gedachtenis aan den beminden keizer hier vereeuwigd in het prachtige gedenkteeken, dat het midden van het hoofdschip inneemt en aan den linkerkant onzer gravure te zien is. Het stoffelijk overschot van den keizer werd hier echter niet bijgezet, maar te Wiener-Neustadt. Het monument, dat nog gedurende het leven van den keizer door Koenraad Peulinger te Augsburg ontworpen was, werd eerst tegen het einde der 16e eeuw voltooid, daar het oorspronkelijk plan verloren was geraakt.
Het bestaat uit een marmeren voetstuk van drie treden, waarboven zich het eigenlijke monument verheft, dat eveneens uit drie treden bestaat. Daarboven bevindt zich het metalen standbeeld van den keizer in geknielde houding en met zijn vollen keizerlijken praal omhangen. Aan de vier hoeken staan de vier zinnebeeldige metalen standbeelden, welke de vorstendeugden voorstellen: rechtvaardigheid, wijsheid, sterkte en matigheid. Aan de zijvlakken van den sarcophaag zijn 24 reliëfbeelden van Carrarisch marmer aangebracht, welke tooneelen uit het leven des keizers voorstellen - een meesterstuk van den beeldhouwer Alexander Col in te Mechelen. Dat heerlijke gewrocht der beeldhouwkunst wordt omgeven door twee rijen van 28 meer dan levensgroote metalen standbeelden van vorsten en voorvaderen uit het roemruchte huis van Oostenrijk, welke voornamelijk voor de kennis der kleederdracht uit die tijden van veel belang zijn en voor het meerendeel door den toenmaligen hofschilder Gilgtesselschreiber te Augsburg ontworpen en uitgevoerd werden. Zij zijn voorgesteld met flambouwen in de hand, als woonden zij de begrafenis van hun grooten nakomeling bij.
Verder is nog vooral bezienswaardig de zilveren kapel, welke aan het begin van het rechter zijschip gelegen is. Zij heeft haren naam te danken aan een zilveren Mariabeeld op het altaar en de in zilver gedreven voorstellingen der litanie van Loreto.
Bovendien bevat de kapel aan den linkermuur nog 23 metalen standbeelden van heiligen, benevens het monument voor aartshertog Ferdinand II en dat zijner gemalin, Philippina Welser, beide versierd met reliëfs van den reeds genoemden beeldhouwer Colin te Mechelen. In het linker zijschip bevindt zich het gedenkteeken voor den grootsten Tyroler, den dapperen Andreas Hofer, die den 20en Februari 1810 te Mantua door de Franschen doodgeschoten werd en wiens gebeente in 1823 door het eerste bataljon Oostenrijksche jagers naar Innsbrück werd gebracht. Het gedenkteeken voor dezen vrijheidlievenden vaderlander is door Schuller uit Tyroolsch marmer vervaardigd. Daarnaast verheffen zich de grafgesteenten van Hofers landgenooten, de bijna even beroemde Haspinger en Speckbacher en daartegenover het gedenkteeken voor de Tyrolers, die sedert 1796 in den onafhankelijkheidskrijg tegen de Franschen sneuvelden.