Onze gravures.
De Bojaren.
Bojaren is de titel, die oudtijds in Rusland gegeven werd aan de hoogste raadslieden der kroon. De oorspronkelijke beteekenis van het woord schijnt zooveel als krijgsheld geweest te zijn, maar later werd het gebruikt tot aanduiding van de aanzienlijkste grooten des rijks, en nog op het oogenblik wordt de samengetrokken vorm barin in Rusland voor ons gewoon begrip heer gebezigd.
Men onderscheidde land-Bojaren en vorstelijke Bojaren. De eersten vormden den landadel, die door zijn uitgestrekt grondbezit en de menigte zijner dienstlieden op den titel van bojar, heer, aanspraak mocht maken. De vorstelijke Bojaren werden aldus genoemd om hunne betrekking tot den keizer. Van de dertiende eeuw af komen zij in de Russische geschiedenis voor, en eerst czaar Peter de Groote hief den kroonraad der Bojaren voorgoed op.
De keizer benoemde de Bojaren, die met hem over de aangelegenheden des lands hadden te beraadslagen, waarna de keizer eene beslissing nam. De formule der ukase luidde dan ook: Zar ukasal i bojare prigoworili; dat wil zeggen: de czaar heeft bevolen en de Bojaren hebben geoordeeld. Hieruit zou men allicht opmaken dat het bevel van den czaar eerst nog de goedkeuring der Bojaren vereischte; dit was echter niet het geval: de beraadslaging der raadslieden ging vooraf en als de czaar eenmaal gesproken had, viel daar niets meer aan te veranderen.
De Bojaren hebben in de Russische geschiedenis eene belangrijke rol gespeeld. Meermalen toonden zij zich inderdaad bekwame staatslieden, die door hun raad en beleid veel bijbrachten tot het welslagen der Moskousche politiek. Zij oefenden vaak grooten invloed uit op den vorst, dien zij soms geheel in hunne macht hadden. Eerst Iwan III en daarna zijn zoon Wassili zochten zich van den invloed der Bojaren los te maken en meer zelfstandig te regeeren. Tijdens de onmondigheid van den zoon des laatstgenoemden, Iwan den Verschrikkelijke, wedijverden de Bojaren in kabalen en willekeurige machtoverschrijding, beroofden zich zoodoende van alle achting en legden in de ziel van den jongen czaar de kiem tot die bloeddorstige heerschzucht, welke zich later zoo geweldig tegen hen zelven keerde, toen Iwan hunne macht vernietigde en een onbeperkt despotisme invoerde.
Gelijk reeds is aangestipt, hief Peter de Groote de instelling van den raad der Bojaren voorgoed op en in 1750 stierf de laatste Russische Bojaar in den persoon van vorst Iwan Joerjewitsj Troebetskoi. De oude Bojarengeslachten leven inmiddels nog voort in den tegenwoordigen Russischen adel.
Onze gravure op de eerste bladzijde stelt de vrouw van een oud-Russischen Bojaar in staatsiekleeding voor. De rijkdom van paarlen en diamanten, waarmeê zij getooid is, toont genoeg aan dat wij hier te doen hebben met een beeld uit den tijd, toen de Bojaren nog oppermachtig heerschten in het groote czarenrijk. Het half Byzantische, half Oostersche kapsel past schilderachtig bij de eigenaardige type der oud-Russische edelvrouw.