Leo Somzée, Voorzitter der Wereldtentoonstelling van Brussel.
In onzen vorigen jaargang reeds gaven wij eene welgeslaagde afbeelding van de gezamenlijke gebouwen en terreinen der wereldtentoonstelling te Brussel, die op het oogenblik tal van bezoekers lokt. Ditmaal bieden wij onzen lezers het portret aan van den verdienstelijken man, wien de eer toekomt, dit grootsche werk op touw te hebben gezet, den ‘Voorzitter van den vaderlandschen prijskamp voor kunsten en wetenschappen,’ Leo Somzée.
De heer Somzée werd geboren te Luik den 31en Januari 1837, van burgerlijke welgestelde ouders. Van jongsaf onderscheidde hij zich door een buitengewoon vlug begrip en on vermoeiden arbeid. Op vierentwintigjarigen leeftijd had de veelbelovende jonkman al de cursussen der Luiksche universiteit doorloopen en werd met buitengewone onderscheiding tot ingenieur der mijnen bevorderd. Zijne lievelingsstudie was echter de gasverlichting en de electriciteit; en die studie heeft in hem rijke vruchten voortgebracht. Want het moet erkend worden dat die groote verlichtingsmiddelen van onze eeuw aan den heer Somzée gewichtige verbeteringen te danken hebben. Nauwelijks toch had de jonge man de banken der universiteit verlaten of hij werd benoemd tot hoofdingenieur van de algemeene maatschappij voor gasverlichting, en legde zich geheel toe op de verbetering der gasinrichtingen, die destijds nog in primitieven toestand verkeerden.
Een geheel nieuw stelsel van gasaanvoering in de gasmeters, een nieuw stelsel van gasleiding in de buizen, benevens eene tot dusver onbekende verbinding der gasbuizen, die elke ontsnapping van gas onmogelijk maakt, werden door den begaafden man in de jaren 1864-1868 uitgevonden.
Somzée dankte daaraan eene groote vermaardheid op dit gebied en werd, nog geen 3o jaren oud, naar Italië geroepen, om volgens zijn nieuw gevonden stelsel te Catana, Sienna en Rimini gasfabrieken op te richten.
Dank zijne buitengewone wilskracht en onvermoeiden ijver werden deze drie gasinrichtingen binnen den tijd van één jaar geheel voltooid.
Naar België teruggeroepen, richtte hij in de hoofdstad eene gasfabriek op, die binnen 168 dagen kant en klaar was, en door alle vakmannen bewonderd, nog heden als een model mag beschouwd worden.
Met een edel en medelijdend hart begaaf[d], was Somzée al spoedig bedacht op middelen om de verschrikkelijke verwoestingen te voorkomen, die de talrijke gasontploffingen bijna dagelijks in de mijnen aanrichten. Eindelijk, na onverpoosde studie, vond hij een middel, dat die ontploffingen zoo niet onmogelijk, dan toch hoogst zeldzaam maakt. Hij schreef vervolgens een werk: Les collisions en mer, waarin hij tot de kleinste bijzonderheden een werktuig beschrijft, dat aan het roer van elk schip geplaatst, de zoo gevreesde aanvaringen op zee zou doen vermijden.
Deze hoogst nuttige vinding werd dadelijk door Constantijn, admiraal-generaal der Russische vloot beproefd, goedgekeurd en aangenomen en verwierf den heer Somzée het ridderteeken van den H. Stanislaus van Rusland. Voorzeker is het te betreuren dat deze belangrijke uitvinding in den vreemde nog niet meer wordt toegepast.
keizer dom pedro II, van brazilië.
Het zou ons zeker te ver voeren, indien we alle uitvindingen op het gebied van electriciteit als: verlichting met lucht, telegraaf zonder draad, verlichting met gas en electriciteit vermengd, verbetering der beroemde electrische lamp van Edison enz. enz. door den ijverigen man gedaan, moesten beschrijven. Bepalen wij ons tot de opmerking dat de electriciteit, de groote uitvinding onzer dagen, aan Somzée veel te danken heeft, en wie weet welke verrassingen zijn vruchtbare geest ons op dit gebied nog bereidt.
In 1884 werd de heer Somzée door het arrondissement Brussel tot afgevaardigde in 's lands Kamer gekozen, waar hij door zijne uitgebreide kennissen vele en gewichtige diensten bewijst.
Wat het groote werk betreft, onder zijne leiding tot stand gekomen, de tegenwoordige wereldtentoonstelling van Brussel, ook daarop mag hij met voldoening neerzien, daar zij algemeen als bijzonder geslaagd wordt geroemd.