Eene nieuwe suikerplant.
Indische plantenkenners, als Beddome, Braudis en Drury, hadden, reeds lang geleden, de aandacht gevestigd op de merkwaardige eigenschappen van den Mahwaen Moelaboom, welke omtrent centraal Hindostan in reusachtige bosschen welig groeit. Tot dusverre echter zijn die eigenschappen miskend geworden, behalve door de Hindoes zelven, die de bloesems, de vruchten en het zaad voor verschillende doeleinden weten te benutten. Plotseling evenwel heeft de Mahwaboom andermaal de opmerkzaamheid gaande gemaakt en ditmaal in die mate, dat zijne toekomst schitterend verzekerd schijnt. De vrucht levert eene aangename en voedselrijke spijs, het zaad eene kostbare olie, maar het is de bloesem, welke eene ware omwenteling in den geheelen suikerhandel dreigt te volvoeren, want deze bloesem bevat eene grootere hoeveelheid suiker dan beetwortel of suikerriet. Men zegt zelfs, dat daaruit eene kwantiteit suiker kan worden getrokken, welke gelijk is aan de helft van het gewicht der bloemen. Honderd pond mahwabloemen zouden derhalve vijftig pond suiker kunnen opbrengen.
Is deze berekening niet te optimistich, dan moet het duidelijk wezen, dat noch beetsuiker, noch rietsuiker de concurentie met mahwasuiker zal kunnen volhouden.
Daarbij komt de gewichtige omstandigheid, dat beetwortel en suikerriet, naar men weet, herhaalde, onverpoosde zorg eischen. De beplanting is kostbaar, het onderhoud er van evenzeer. Reeds daarom zou de Mahwaboom de voorkeur verdienen. Deze boom groeit in het wild, schiet op tot een hoogte van ongeveer 40 voet, en vereischt weinig zorg. Hij bloeit uiterst welig en de bloesem valt, gedurende den nacht, op den grond. Men heeft de suiker dus maar voor het oprapen! De Mahwa tiert allerwege, zelfs op de glooiingen der Himalaya's; men treft ze echter het talrijkst aan in de centraal Hindostan, in Rajpoetana en Goejerat. De Bheelo, of woudbewoners dezer streken, gebruiken de bloemen als voedsel in de wintermaanden, maar Indische whiskey-branders en Perzische stokers bezigen haar bij het distilleeren van Hindostansche jenever. Tot dusver schijnt niemand nog er aan te hebben gedacht het suikergehalte daarin te benuttigen.
Dit bericht is zeker niet van belang ontbloot, ofschoon het blijkbaar aan sterke overdrijving lijdt.