zijn schrijverschap ten opzichte van anderen tevens ten zeerste ver-raden.
Het is namelijk zo dat een schrijver van het kaliber van Raes in de eerste plaats schrijft om met zichzelf in het reine te komen.
Hij pointeert de menselijke situatie (de schrijver is een medium) anno 1967-1968 en richt intussen open oog zowel als geestesoog op het jaar 2000: ‘In welke wereld zullen onze kinderen terechtkomen?’
Wat Raes doet, is dit: ogen openen, harten openen... Van de lezer (de verstandige lezer) wordt ook iets verwacht.
Met andere woorden: de toekomst van het leven op deze planeet is allemans zorg.
Raes gebruikt gewone woorden. Het vlees is bij hem woord geworden.
Niet omwille van het woord als luxe, afwijking, fiorituur, artistiek genot. Maar om via het woord terug te keren naar het gave, zachte, lieve, onbedreigde, geenszins te kneuzen vlees: de mens. Al die dingen staan niét geschreven in Bankroet van een charmeur.
Daarom is het voor ons part zo'n geweldig boek: hier wordt op unieke manier iets overgedragen op de eigengereide lezer die met eigen middelen moét proberen met zichzelf en de hem omringende wereld in het reine te komen.
Wij willen van onze kant volstrekt géén poging ondernemen om sommige verhalen van Hugo Raes samen te vatten in het beperkte bestek van deze bijdrage.
Daardoor zouden wij in tegenspraak komen met onszelf en bovendien behoeft niemand ons oordeel voor klinkende munt te aanvaarden.
Wat niet belet dat wij (met zo goed als om het even welke lezer) ook een oordeel mogen uitspreken.
En dat oordeel luidt aldus: Raes is een vlaams schrijver die schrijft op een manier zoals tot nu toe nog nooit een Vlaming heeft geschreven.
Zinnelijk en mystiek zoals iedere Vlaming, dàt wel. Maar de verwoording, het stijlvermogen is van zo'n aard dat vele Vlamingen (gewend aan mals gesneden brood) zo'n schrijver vooralsnog niet kunnen verteren. Op zichzelf is dat zeker geen geleibrief tot universaliteit.
Nochtans lijkt Raes voor ons in potentie een schrijver van Europees formaat - om niet meer te zeggen.
En om alle misverstanden en verdachtmakingen te vermijden: Hugo Raes