Daarom is de Ronde van Frankrijk in alle gevangenissen van het Koninkrijk dé gebeurtenis van het jaar, die zelfs door de meest stugge en asportieve directeurs onvoorwaardelijk wordt geërbiedigd. Die erkenning van een extra-penitentiair fenomeen moet geboren zijn uit een soort intuitief aangevoelde noodzaak want er is, bij ons weten, in dit opzicht nooit enig decreet in het Staatsblad verschenen.
Pasen en de Nationale Feestdag, oudejaarsavond en de optochten van de Eerste Mei, de slopende regeringscrisis en de jongste aardbeving in Pakistan, het lost zich allemaal gelijkmatig op in de grijze nevel der dagen. Zelfs wanneer de Russen of de Amerikanen één van hun gigantische bolieden in de ruimte loslaten, doen wij slechts een half oog open; en als u volstrekt de waarheid wilt weten, dan kan het ons geen barst schelen dat de voortdurende atoombewapening een toenemende bedreiging betekent voor de wereldvrede. Het kan ons allemaal grandioos gestolen worden.
De Ronde van Frankrijk echter is sinds jaar en dag een sacraal begrip. Elke namiddag, in die vroegzomerperiode van eind juni tot begin juli, stroomt de verbeelding als een kolkende golfstroom de gevangenis binnen, en iedereen laat vallen wat valt.
Telkens weer is het een aandoenlijk tafereel gevangenen en bewakers in een gemeenschappelijke extase vóór de radio te zien zitten; opgezweept en geboeid, verrukt en ontgoocheld door een episch verhaal waarin poëtische namen bloeien, die Bertus Aafjes en Werumeus Buning zouden kunnen bekoren.
Gimondi en Otano, Adorni en Pambianco, Manzaneque en Gomez del Moral, en tussen al die exotische orchideeën ook een paar Vlaamse knotwilgen, die alleen maar Van den Berghe en Aerenhouts heten. En dan? Als Van den Berghe te Aix-les-Thermes een rit wint, dan is hij op dat ogenblik in gans Frankrijk en nog een stuk daarbuiten een