zijn er ongeveer 300.000 Fries sprekenden. Door de plaats die de Vlamingen in België innemen is de Vlaamse beweging een veel gecompliceerder geheel geworden dan de Friese beweging ooit zal worden. De Vlaamse taalstrijd is uitgegroeid tot een strijd voor een culturele autonomie, die in Friesland binnen veel bescheidener grenzen zal blijven.
Het grote verschil is dat Vlaanderen streeft naar autonomie binnen de Belgische staat voor het gebied waar het Vlaams gesproken wordt. In Friesland als deel van Nederland, waar het Nederlands ook als landstaal geldt, is tweetaligheid een vereiste.
In Vlaanderen wordt de strijd voor de volledige gelijkgerechtigdheid voor het Vlaams doorkruist door politieke, sociale, economische en confessionele aspiraties en belangen in een mate die in Friesland niet bestaat. Omgekeerd kan men ook zeggen - men vergelijke het artikel van Picard - dat in België de taalkwestie vaak als een storend element is opgetreden in het nationale politieke leven. Dit alles kent Friesland niet en kent ook Nederland niet.
België heeft zijn separatische stromingen, waarbij ook politieke en economische tegenstellingen tussen Walen en Vlamingen een belangrijke rol spelen. In Friesland mag zoiets geen naam hebben, eenvoudig al omdat het politiek en economisch ondenkbaar is dat Friesland op zichzelf zou kunnen bestaan. Vlamingen en Walen daarentegen hebben elk een naburige staat waartoe zij naar taal en cultuur zich aangetrokken kunnen voelen.
Wel spelen in Friesland meer dan voorheen ontwikkelingen van economisch-sociale aard en op het gebied van het verkeer een rol die de kansen voor het behoud van de Friese taal en letteren twijfelachtig zouden kunnen maken. Als wij nagaan van wanneer de Vlaamse en Friese bewegingen dateren, kan men vaststellen dat het streven naar behoud van de eigen taal in Friesland, wanneer er nog van geen Friese beweging sprake is, begonnen is in de 17de eeuw, als reactie op het verval van het Fries, sinds het in het begin van de 16de eeuw niet meer als bestuurstaal werd gebruikt. In de 17de eeuw begint met Gysbert Japicx de Friese literatuur op verrassende wijze. Het is vooral de romantische periode die het nationale gevoel heeft aangewakkerd en de zin voor de eigen historie heeft opgeroepen.