organiseren eerder aan improviseren, ‘versieren’, dóórdrukken, gedaan krijgen, door de kracht der persoonlijkheid in een handomdraai in orde brengen, enz. Hier ziet men de ‘krachtfiguur’ al om de hoek kijken.
Groot leider? Een groot leider is hij, die de goed opgebouwde organisatie weet te hanteren, te enthousiasmeren, te doen leven en werken, als een waarlijk organisme; ja, men kan zeggen dat de grote leider van de organisatie een organisme maakt, een levend organisme dat mogelijkheden en beperktheden heeft, eigen behoeften en eigen moeilijkheden, en waarmee bepaalde doeleinden worden nagestreefd en vaak bereikt.
Plesman was, in bovengeschetste zin, géén groot organisator en géén groot leider. Hij kon niet samenwerken. Hij kon niet onderhandelen. Hij bedierf verscheidene goede relaties in het buitenland die door anderen in jarenlange arbeid waren opgebouwd. Waar hij kwam, liet hij vaak een spoor van ontreddering achter. Hij deed soms de meest dwaze benoemingen tot op hoge posten. Zijn directe omgeving verkeerde in voortdurende vrees, wat ‘de baas’ nú weer zou uithalen. Van een modern opgebouwd en gestructureerd bedrijf heeft hij nooit iets begrepen; hij liep iedere functionaris en ieder plan in de weg.
Een krachtfiguur? Ja, dat was hij zeker. Hij was ontembaar, onvermoeibaar, een vitale kerel, een dwingeland, van een soms onvoorstelbare brutaliteit en kracht in de omgang, iemand die zijn zin moest en zou hebben, die ministers opbelde, tutoyeerde, koejonneerde, die buitenlandse ambassadeurs optrommelde en voor zijn karretje spande. Niemand verzette zich, iedereen viel om, vol sprakeloos ontzag. Althans in Nederland. Plesman overschatte zichzelf en de KLM (voor hem was dat hetzelfde) mateloos. Hij kon daardoor de situatie nooit nuchter en objectief beoordelen. Hij verschafte de KLM een megalomanie die zij nog niet kwijt is.
De man met de grote visie? De jonge officier had een onbedwingbare eerzucht om de burgerluchtvaart te inaugureren. Misschien mag men dat ‘visie’ noemen, alhoewel die luchtvaart in de lucht zat. Er moest iemand gepassioneerd voor raken - en blijven. Dat is de verdienste van Plesman geweest. Ook om in die rauwe wereld de baas te blijven. Maar verder? Durven en doorzetten kan zeer waardevol zijn, maar op zichzelf getuigen zij nog niet van visie. Om na de oorlog zo snel mogelijk zoveel mogelijk allergrootste machines te kopen, is wel belangrijk maar geen visie. Om een belachelijk groot kantoorpand neer te zetten in Den