politieke feiten wetten en besluiten, die om een contraseign vragen. Ik durf het aan, te zeggen, dat de moderne openbaarheid het terrein van het politieke handelen verre heeft uitgebreid buiten dat der wetten en besluiten. De grondwet rekent niet met partijen, maar partijcongressen en -raden zijn zaken, die in het nieuws komen - zij zijn politieke feiten, ook al zijn ze alleen maar overwegingen. En zou hetzelfde niet gelden voor de adviezen van de SER, de richtlijnen van het planbureau en voor iedere meningsuiting op politiek terrein wanneer die van vooraanstaanden stamt? Dus ook uit hofkringen?
Dat politieke terrein zelf is bovendien zó uitgebreid. Het omvat economische, opvoedkundige, sociale, verkeerstechnische en nog een gehele reeks problemen meer. Dat alles is in de moderne maatschappij deel van de politiek. Het komt grotendeels in de openbaarheid. Daar zorgen de massamedia dan wel weer voor; dat wil in wezen zeggen de publieke belangstelling.
Nu kan niemand zeggen, dat die belangstelling terzake van de verloving der prinses ontbroken heeft, al was die onvermijdelijk geparenteerd aan die damesbladen-romantiek voor koninklijke telgen. Dat de regering zich door een romp ten paleize liet vertegenwoordigen in urenlange besprekingen - dat maakt toch duidelijk, dat het hier om politieke zaken ging. Om politieke zaken waar men iets van afwist, politieke zaken die kleine gissingen tot grote geruchten maken, konden maken, omdat bij alle openbaarheid afdoende berichtgeving ontbrak.
Zou de Kamerzitting daar wat aan veranderen? De wezenlijke taak van de Kamer is regeringsdaden in de openbaarheid te trekken en zo nodig te wijzigen. Wat het eerste punt betreft - dat weten we al: ‘niet antwoorden’. We weten het ook door de officiële interruptie van minister Scholten: ‘Dan blijft er van het privéleven niets over’.
Hij zal wel gelijk gehad hebben - maar is dat een reden om ‘niet te antwoorden?’ De privésfeer is over de gehele linie dankzij radio, t.v. etc. kleiner geworden. Dat moet erkend worden - dat is een probleem. Dat geldt voor iedereen, die voor de t.v. optreedt of er herdacht wordt. Dat geldt speciaal voor die meest in de openbaarheid tredenden, die ‘ten paleize’ wonen.
Eén ding is duidelijk: de groen saaien gordijnen der 19e eeuw hangen niet meer voor onze ramen. Een ander ding is ook duidelijk - men kan zich inkijken permitteren thans, omdat de wezenlijke geheimen toch niet te zien komen. Die zijn voor de ingewijden, de deskundigen, de mensen met de