[Nummer 1]
Fr. de Jong Edz.
Sam de Wolff in memoriam
Het past de redactie van De Nieuwe Stem bij de opening van de nieuwe jaargang De Wolff te herdenken, die in de voorlaatste maand van het afgelopen jaar, 82 jaar oud, overleden is. Met hem toch stierf één der markantste en één der laatste uit een gehele groep generatie-genoten, die in veel opzichten, hoe ook onderling verschillend, leermeesters en voorgangers van de redacteuren zijn geweest, wegbereiders in de richting, die het blad ook tracht uit te zetten.
Zeker, de profetische strijdlust van de oude sociaal democraat, die De Wolff was, draagt andere accenten dan de verdediging van de geestelijke vrijheid, die dit blad meer en meer tot een centrum van meningen gemaakt heeft. Critisch gericht op de ontleding van maatschappelijke verschijnselen, verkondigde hij één dier meningen: die van marxisme, dat, hoe stringent ook, naar de souplesse streeft, het materiële en het geestelijke leven saam te vatten. In deze benaderingswijze zij als element onderkend het maatschappelijk en politiek complement, dat De Nieuwe Stem voor haar geestelijke activiteit onmisbaar acht. Wisselt de verdediging van geestelijke goederen niet van accent, concretiseert zij zich niet verschillend, naarmate samenleving en staat, zich ontwikkelend, die vrijheid van de geest - begrip, zo ruim en zo persoonlijk tevens - op andere wijze belagen... dan wel juist mogelijk maken? Het is in deze balans van macht en mogelijkheid, het is in het literair bewogene ook van een politieke visie, het is in de critische zin ten slotte en bovenal, dat De Wolff's activiteit en die van dit blad menig raakpunt hadden.
Ongetwijfeld is er één heldere lijn, die dit levenspatroon beheerst: die van de critische, ‘onaangepaste’ jongen uit het Fries-Joods gezin, die tevens, via de vertaling door een ander en dus ten dele zijns ondanks, de maker van één der meest nationaal-friese liederen