Ex libris
Dr J.L. Snethlage. Met wie zou ik willen trouwen? Psychologische studies en adviezen. Met een voorwoord van Dr F. Grewel, zenuwarts. Uitg. Nieuwe Wieken N.V., Amsterdam.
‘Dat het met de huwelijken in onze tijd niet best gaat, is onmiskenbaar’, schrijft Dr Grewel in zijn voorrede. Dit boek behandelt een aantal huwelijksgevallen of -ongevallen, als men wil, die de schrijver aanleiding geven van elk bijzonder geval uit te komen tot inzichten in het huwelijk in het algemeen in onze tijd. Ik kan niet anders zeggen dan dat de schrijver een wijs en leerzaam boek heeft geschreven, al heb ik bezwaar tegen de titel die de inhoud niet dekt.
Het is niet zo, dat Dr Snethlage, als raadsman in huwelijksaangelegenheden in de gevallen die hij bespreekt, steeds het verlossende woord heeft kunnen spreken. Het inzicht, dat hij door levenservaring, studie, uitgebreide lectuur en nadenken heeft verworven, kon hij in de regel niet overbrengen op degenen die zijn raad kwamen vragen, maar hij heeft, als zij reeds niet te veel vastzaten in hun vooroordelen en gebrekkig inzicht in zich zelf of in hun liefdes- of huwelijkspartner, hun het begin van een zuiverder kijk kunnen bijbrengen.
De betekenis van het boek gaat ver uit boven goede raad voor bijzondere gevallen, ofschoon deze gevarieerd genoeg zijn om in vele opzichten als typen van huwelijksmoeilijkheden te gelden. In zover kan er door spiegeling aan gevallen van anderen ook directe baat in gevonden worden. Maar het belang van dit boek lijkt mij vooral te liggen in het analyseren en aanwijzen van de complexe oorzaken, zowel van psychische als van sociale aard die tegenwoordig huwelijken tot vraagstukken maken.
Het huwelijk, als in sterke mate een cultureel-sociologisch probleem, onderstelt onze ingewikkelde samenleving met al haar verplichtingen, zorgen, onzekerheden, frustaties en conflicten. Deze achtergrond van de moeilijkheden in het huwelijk laat de schrijver telkens zien. En, als hij tevens tracht een uitweg te tonen uit het ingewikkelde geheel van onze in zovele tegenstrijdigheden verstrikte beschaving, dan steunt hij op zijn wetenschappelijk inzicht, op zijn vertrouwen in de denkwijzen die vooral door Freud en Marx zijn aangewezen, waarbij hij echter elke vorm van dogmatisch denken en oordelen uitsluit. Dit vertrouwen in de wetenschap leidt hem er toch niet toe te rechtlijnig en te theoretisch te oordelen in de hem voorgelegde gevallen, waar juist omzichtigheid en menselijke wijsheid opvallen. De raadvragenden worden steeds gewaarschuwd, dat zij zelf hebben te beslissen. Het zijn meest normale gevallen die hij noemt, waaraan nog enkele grensgevallen en abnormale gevallen worden besproken. Een enkele maal verleidt zijn kritische houding t.o.v. de godsdienst hem er toe een m.i. te rechtstreeks verband te leggen, als bijv. tussen de luchthartige opvatting van een verloofd meisje en haar vrijzinnig-protestantse achtergrond. Dit lijkt mij veel te willekeurig.
Al met al heeft Dr Snethlage een belangwekkend en inlichtend boek geschreven; ik zou ook nog willen wijzen op de zeer gelukkig gevonden dichterlijke citaten, die het boek werkelijk sieren.
O.N.