uitgebreide Duitse uitgave ‘Deutschland, Brücke oder Schachtfeld’ 1949.
Doel van dit nieuwe boek is in de eerste plaats om het Amerikaanse volk voor te lichten omtrent het gevaarlijke spel dat gespeeld wordt met de herbewapening van West-Duitsland. Als zodanig heeft het een zelfde strekking als de werken van T.H. Tetens (Germany plots with the kremlin, Schuman, New York 1953) en J.E. Dubois (Generals in grey Suits, The Bodley Head, Londen 1953) en het werk van de Society for the Prevention of World War III.
In de tweede plaats wil Warburg in dit boek een weg aangeven om uit de impasse te geraken waartoe de Amerikaanse politiek in Europa geleid heeft.
Daartoe geeft hij een kritisch overzicht van die politiek sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Warburg laat zien hoe een eenzijdige interpretatie van de krachten en tegenkrachten die in de na-oorlogse wereld optreden, geleid heeft tot een verkeerd reagerende politiek, met als gevolg talrijke tegenstrijdigheden. Bovendien heeft deze onjuiste interpretatie, waardoor uitsluitend Rusland wordt beschouwd als de kwade aanstichter van alle woelingen en verschuivingen, aanleiding gegeven tot die typische neurotische toestand die in Amerika valt waar te nemen. Een neurose die tevens samenhangt met en nog versterkt wordt door de vrees voor A- en H-bommen en de geheimzinnigheid rondom alles wat met de atoomenergie samenhangt.
Wat is nu de oplossing die Warburg voor Duitsland heeft aan te bieden? Zijn plan omvat zes voorstellen. Drie daarvan hebben betrekking op Duitsland zelf, en drie op de relaties tussen Duitsland en de andere landen.
Ieder voorstel wordt gevolgd door een uitvoerige argumentering, berustend op historische, economische en politieke gegevens, terwijl ook met redelijke Russische verlangens rekening wordt gehouden. Zijn voorstellen luiden:
1. Wat de grenzen van Duitsland betreft, Oost Pruisen en Opper Silezië moeten gescheiden blijven van Duitsland. De overige, door Polen geannexeerde gebieden, dienen echter te worden teruggegeven.
In het Westen: Zolang er over het Saargebied nog geen definitieve beslissing is gevallen, komt het onder mandaat van de Verenigde Naties.
2. De Duitse herbewapening: De veiligheid in Europa kan niet worden verkregen door een verdeeld Duitsland te bewapenen. Daarom moet Duitsland onbewapend en gedemilitariseerd blijven voor een zekere tijd (b.v. 10 jaar) met de voorwaarde, dat indien in die tijd geen algehele ontwapening heeft plaats gevonden, de beperkingen voor Duitsland vervallen.
3. Ook het recht van Duitsland om bondgenootschappen te sluiten met andere mogendheden, behoort af te hangen van algehele ontwapening. Duitsland blijve neutraal voor de tijd dat het ontwapend is. Wordt de Duitse bewapening toegestaan - na het falen van algehele ontwapening - dan heeft Duitsland ook het recht om tot ieder verbond toe te treden dat het wenst.
4 en 5. Wat de economische en de politieke structuur van Duitsland betreft, hiervoor geeft Warburg geen concrete voorstellen. Hij beperkt zich tot enkele algemene uitspraken: de grote vier moeten tot overeenstemming komen welke industrieën beperkt of uitgeschakeld dienen te wor-