Ex libris
Nationalism and the West. An international symposium on nationalist movements in Southern and Eastern Asia, ed. by William L. Holland, The MacMillan Cy., New York, 1953.
Dit vanwege The Institute of Pacific Relations gepubliceerde verzamelwerk is gebaseerd op een aantal praeadviezen voor en verslagen van de door dit lichaam georganiseerde, in October 1950 te Lucknow gehouden Elfde Conferentie. In zijn voorwoord verontschuldigt de secretaris-generaal van dit Instituut, de heer Holland, de late verschijning met een beroep op de door dit Instituut in de laatste tijd ondervonden moeilijkheden.
Van welke aard die moeilijkheden waren, laat zich gemakkelijk raden, wanneer men weet, dat de twee partijen in geschil gekenschetst zijn met de naam Owen Lattimore aan de ene, Mac Carthy aan de andere kant. Nu de moeilijkheden er kort geleden toe hebben geleid, dat de Amerikaanse afdeling van het Instituut zijn werkzaamheden grotendeels moest staken, en daarmee de financiële bronnen voor deze internationale instelling dreigen op te drogen, is het des te nodiger nogmaals de aandacht te vestigen op het vele nuttige werk, in de vorm van Congressen en publicaties, door dit Instituut verricht.
Ook deze uitgave bevestigt wederom de indruk, dat de Amerikaanse heksenjacht zijn doel vet voorbij schiet. De algemene tendentie van de bijdragen en van de besprekingen op het congres is allerminst pro-communistisch, eer integendeel. De voornaamste afwijking van de nieuwe Amerikaanse stijl is een grote openheid, ook voor stemmen uit het Aziatische kamp, en, wat de analyse der gebeurtenissen betreft, een zeker streven naar gematigdheid, redelijkheid en objectiviteit.
Zoals gewoonlijk in verzamelwerken het geval is, is de eenheid van visie en methode vaak zoek. In zijn algemene inleiding analyseert William Holland de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot het Aziatische nationalisme aan de hand van voorbeelden uit verschillende landen. Evenals Zinkin in zijn elders in dit tijdschrift besproken werk stelt de schrijver de Chinese aanpak tegenover de Indiase.
Een bijdrage van George McT. Kahin over het Indonesisch nationalisme is deels een uittreksel uit, deels een vervolg op zijn eerder in dit tijdschrift besproken werk: Nationalism and Revolution in Indonesia. Als men de bijdrage leest, is men stomverwonderd, dat aan deze Amerikaanse schrijver een paspoort ter bijwoning van het Congres in Lucknow alsmede ter voortzetting van zijn studiën in Indonesië werd geweigerd. In zijn critiek op communistische activiteiten in Indonesië gaat de schrijver heel ver, waarbij helaas nergens blijkt, aan welke bronnen hij zijn desbetreffende mededelingen ontleent. Het maakt de indruk, dat de schrijver zich nogal sterk baseert op vrij eenzijdige inlichtingen van persoonlijkheden uit de kringen van de P.S.I. (Sjahrir's partij) en links-Masjumi (zogenaamde religieuze socialisten). Als zuiver feitelijk overzicht der gebeurtenissen, grotendeels in het jaar 1951, is zijn bijdrage wel nuttig, hoewel het minder diepgang vertoont dan zijn eerder verschenen boek.
T.H. Silcock en Ungku Abdul Aziz bespreken het nationalisme in Malaya.