Ex libris
Prof. Mr Dr G.H.A. Feber, De impasse van den geest, 's Gravenhage, Martinus Nijhoff, 1949.
Boeken, die handelen over de geestelijke situatie van deze tijd, zijn gemeenlijk vervuld van pessimisme. De kentekenen van dit tijdsbestek zijn een reeks waarschuwingen voor de bedreigingen van het voortbestaan der mensheid op menselijk peil. De rampspoed, die in twee oorlogen over ons kwam, ziet de schrijver voortgekomen uit de menselijke geest. Hij wil, met gebruikmaking van onderzoekingen en resultaten der biologische, sociologische en psychologische wetenschappen, nagaan, wat er te constateren valt o.a. omtrent de verhouding van instinct en geest, van het bewuste en onbewuste, de techniek, de massa-vorming, de traditie. Wat hij vindt: het ontbreken van een instinctieve zekerheid aan de geest, het deswegen onbeheerster worden van het drift- en gevoelsleven, het dalen van de aanleg van het geno-type [vermindering van geboorten onder meer begaafden], het door dit alles en nog meer in een impasse geraken van de mensheid door de gevaarlijkste elementen van de geest, te weten: de rationalistische verwijdering van de natuur, de techniek en de massa-mechanisatie, dit alles mag niet nieuw zijn, maar is hier met inzicht en voorzichtigheid uiteengezet.
Zijn er nu alleen fatale ontwikkelingen, die ons leiden? Schrijver ziet ‘nog speling’ ten aanzien van de inhoud van de projecties, die de mens zich in zijn onzekerheden maakt en de daarin verankerde idealen, beginselen of normen. De belangrijkste projecties gaf, zegt de schrijver, die zich hierbij als katholiek toch ‘op bloot natuurlijk standpunt’ stelt, de godsdienst. De massa is vatbaar geworden thans voor allerlei andere projecties, in grotere mate ‘geestelijk disponibel’ geworden.
De eis van harmonie tussen de vitale onderstroom en de geestelijke bovenbouw blijft intussen aan ons gesteld.
Uit de impasse te geraken is slechts mogelijk door een krachtiger beleven van de normenwereld. Een beroep op de, intelligentsia’ kan zonder meer geen hoop geven; de schrijver acht een streven naar moraliteit [en fertiliteit] het eerst nodige.
O.N.