Mr Paul Catz, Afrika straks. Elsevier Amsterdam-Brussel. 1947, 261 blz.
‘Ontwikkeling van Afrika bezuiden de Sahara, sinds 1870 en een blik op de toekomst,’ aldus omschrijft een ondertitel nader de bedoeling. ‘Bijdrage tot de Afrikakunde’ had hij ook kunnen luiden, want dit boek is noch geschiedenis, noch ethnologie, noch demografie, noch sociologie, noch economie tenslotte, maar het geeft van dit alles wat.
Economie in de laatste, maar niet in de laagste plaats. Het boek behoort tot die na-oorlogse Europese Afrika-literatuur [en is er, vergissen wij ons niet, voor Nederland het begin van] die het uitvloeisel is van het besef dat, nu Oost-Azië zijn aantrekkelijkheid als exploitatie-gebied voor het westerse kapitaal bezig is te verliezen, het ‘lege’ werelddeel Europa haar laatste kans biedt.
Maar de schr., die jaren lang in Zuid-Afrika gewoond heeft, is te diep van de Afrikaanse problematiek doordrongen en te menselijk tegenover de ‘zwarten’ gezind dan dat zijn boek slechts een opwekkend prospectus voor winzuchtige beleggers zou zijn. Wat hem voorzweeft, getuigt van breder vizie op langer zicht: ‘synthese en associatie via de grootst mogelijke politieke, culturele, sociale en economische autonomie’ [blz. 257 en voorwoord], ziet hij als het verre, maar bij verstandige politiek toch niet onbereikbare doel.