[nummer 1]
Redactioneel
Het warme zomerweer ten spijt serveert de redactie dit keer geen spuitwater of breezers. Het dienblad bevat wel koffie met cake, in aansluiting op het thema van de Boekenweek 2003: ‘Styx - leven en dood in de letteren’.
‘Vervolg je weg en laat de lui maar dazen!’ Onder deze van vitaliteit getuigende titel is nog tot en met 7 september in het Letterkundig Museum te Den Haag een tentoonstelling te zien over leven en werk van Theun de Vries. Eén passant die men op zijn levensweg tegenkomt, duldt echter weinig tegenspraak: de Man met de Zeis. Binnen het oeuvre van De Vries verscheen dit sinistere heerschap al vroeg ten tonele. August Hans den Boef analyseert in het openingsartikel van deze aflevering de dood als thema en motief in de poëzie van De Vries in relatie tot diens jeugd, hetgeen met vele dichtregels wordt onderbouwd.
De dood is gesteld op bootjes die reizigers overzetten. Of de trekschuit zo'n bootje was, is onzeker. In het gedicht ‘De trekschuit’, waarvan P.C. Hooftprijswinnaar H.H. ter Balkt een verbeterde en verhelderde versie aan het Nieuw Letterkundig Magazijn bijdroeg, heeft de schuit vreemde kostgangers en wordt een doods en dreigend landschap doorkruist. Peter Altena toont dit zonderlinge oord dat Nederland heet door een ‘close reading’ van het gedicht, waarin Ter Balkt Heine op reis stuurt door het Nederlandse landschap. Geleidelijk aan roept deze ‘whodunit’ vermoedens op bij de lezer, die daarin op het juiste moment wordt bevestigd.
Met Beets ‘never a dull moment’, reden waarom George Slieker opnieuw aandacht aan hem besteedt; dit keer wordt het huis van de familie Stastok voor de verbeelding van de lezer - met verwaarlozing van de grenzen die de tijd stelt - tot leven geroepen.
Het boekenweekthema verleidde Kees Thomassen tot een bezoek aan de intieme begraafplaats De Groenesteeg, alwaar hij in gedachten verzonk boven het graf van zijn favoriete dode Pieter Otto van der Chijs (de redactie staat niet in voor de gepropageerde uitspraak van die naam), numismaticus en ‘vergeten lid’ van de Maatschappij.
In de sectie kleine berichten opnieuw aandacht voor Beets, nu in verband met de herdenking van zijn honderdste sterfdag. Een merkwaardig gezelschap baarde opzien in de binnenstad van Leiden bij de onthulling van een gevelsteen aan het huis op de Breestraat.
Weinig lezers in het zonovergoten vaderland zullen dit nummer als een verkoelende dorstlesser ervaren, maar wellicht nodigt de inhoud uit tot een beschouwelijk ogenblik bij een bakkie troost.