[nummer 1]
Redactioneel
Het Nieuw Letterkundig Magazijn zou de Maatschappij onwaardig zijn zonder aandacht voor het literaire bedrijf in de tijden van Huygens, Hoffmann en Hildebrand - en dan bij voorkeur dat in Leiden. Ook dit nummer stelt daarin niet teleur. Leven en werk van de Leidse student Nicolaas Beets komen aan bod in een artikel over de door hem verzamelde memento's aan zijn jonggestorven echtgenote Aleide van Foreest en in het achtste deel van de vervolgreeks ‘Camera Obscura annotata’. Een eerder artikel over onvermoede schatten in de Maatschappij-librije gaf aanleiding tot een bijdrage over drie eeuwen Leids toneelleven. Meer Rotterdams dan Leids is de bijdrage over een weliswaar Frans georiënteerd maar verder oer-Hollands poëzierepertorium.
Tegelijkertijd probeert het NLM op bescheiden wijze de literaire actualiteit te volgen. Waarom de stichting Collectieve Propaganda voor het Nederlandse Boek voor de eerstkomende boekenweek - thema: ‘Het land van herkomst. Schrijven tussen twee culturen’ - voor de aanmaak van een boekenweekgeschenk een beroep moest doen op Salman Rushdie, die geeneens Nederlands schrijft? Omdat onze eigen Kader Abdolah, momenteel op tournee om zijn roman Spijkerschrift te signeren, al gestrikt was als columnist door uw NLM! Abdolahs eerste ‘cursiefje’ loopt over van lyrisch heimwee...
De poëzie in dit nummer is van Anneke Brassinga, die een gestage stroom van gedichten en vertalingen publiceert bij grote uitgeverijen en bibliofiele persen, en van Ilja Pfeijffer, die als dichter in 1998 debuteerde met Van de vierkante man en als classicus dit jaar De Antieken. Een korte literatuurgeschiedenis het licht deed zien.
Het heeft meer dan 125 jaar moeten duren voordat de Maatschappij vrouwen in haar midden toeliet, maar toen werden er meteen dertien tegelijk benoemd. Een bijdrage over deze pioniersters is een daad van eenvoudige rechtvaardigheid.
Op de drempel van een nieuw millennium verruilt het NLM zijn statige, ietwat saaie pandjesjas voor een wat vlottere billentikker. Ook de binnenkant sluit meer aan bij de moderne verlangens: meer licht en lucht - het oog wil ook wat. De afwisseling in de inhoud is onveranderd. Dit nummer van Nieuw Letterkundig Magazijn bevat dus als vanouds een verscheiden aanbod van inhoudelijk lezenswaardige en leesbare bijdragen. Leest u het blad desondanks met nieuwe ogen, dan is de redactie in haar opzet geslaagd.