Elegantissimorum emblematum corpusculum [...]. Leiden 1696.
Exemplaar uit de bibliotheek van de Maatschappij, sign. 1203 B 26.
van het Nederlandsch Maecenaat' aan de fraaie bundel
Dierbaar magazijn, die elke lezer van dit blad uiteraard in zijn boekenkast heeft staan. Toch is het een verrassing om bij nummer 137
Alle de wercken uit 1655 een eigenhandige aantekening van Cats aan te treffen waaruit blijkt dat hij een exemplaar van dit verzamelde werk aan de Leidse universiteit cadeau deed. Dit gegeven is niet opgenomen in de Short Title Catalogue Netherlands (STCN) en is dus ook niet te vinden in
Cats catalogus, een uitgave van de STCN waarnaar in
Emblem Books in Leiden bij Cats wordt verwezen. Dergelijke verwijzingen naar auteursbibliografieën hadden ook bij andere auteurs niet misstaan. De toevoeging van een nummer uit de bibliografieën van Vondel, Hooft of Krul, om me tot de neerlandistiek te beperken, zou het gebruiksgemak verhoogd hebben. Maar ik wil niet overvragen. Er is in deze catalogus al veel te vinden. Natuurlijk maken de titels nieuwsgierig naar de inhoud van de boeken. Aan het compleet toegankelijk maken daarvan kan nu gericht doorgewerkt worden, bijvoorbeeld op de wijze zoals dat door Brandhorst en Van Huisstede in de Koninklijke Bibliotheek voor onder andere de drukkersmerken is gedaan.
Tot slot wil ik mijn waardering uitspreken voor de heldere en beknopte inleiding. Hierin worden de drie instellingen kort gekarakteriseerd met verwijzing naar verdere literatuur en wordt aandacht gevraagd voor bijzondere exemplaren. De revue passeren: ingekleurde boeken (Cats, Heinsius), boeken uit het bezit van bekende personen en boeken die op een bijzondere wijze zijn gebruikt. Een voorbeeld van deze laatste categorie vormt de bundel Emblemata physico-ethica van Nicolaus Taurellus die in een editie van 1595 gebruikt werd als album amicorum door William Bedwell.
Deze Leidse catalogus maakt op zorgvuldige wijze een grote schat toegankelijk. Van zorg getuigt ook de vormgeving van het boek. Bandontwerp, schutbladen, maar bovenal de zeer goed gekozen illustraties verlenen Emblem Books in Leiden een grote aantrekkelijkheid. De lezer wordt gewonnen door de reproducties van de prachtig ingekleurde emblemen van Heinsius of Cats. En ook de bijna thematische keuze om als illustratie ‘emblemen’ met drukken als onderwerp te kiezen, toont de liefde waarmee deze catalogus werd geproduceerd.
Emblem Books in Leiden. A Catalogue of the Collections of Leiden University Library, the ‘Maatschappij der Nederlandsche Letterkunde’ and Bibliotheca Thysiana. Compiled and edited by A.S.Q. Visser, co-edited by P.G. Hoftijzer and B. Westerweel. Leiden, Primavera Pers 1999. ISBN 90-74310-53-2. Prijs: ƒ 69,90.