In het voorwoord valt te lezen:
‘ “Wat is er eigenlijk tegen bundelen?” vroeg H.L. Wesseling zich af in het voorwoord van zijn boek Vele ideeën over Frankrijk (Amsterdam 1987). “Wat is er eigenlijk tegen feestbundelen?” zou de redactie van Met de Franse Slag zich hebben kunnen afvragen. Over feestbundels doen geleerden onder elkaar soms even lelijk als Pieter Geyl en Jan Romein ooit deden over elkaars bundels.
Maar de redactie heeft zich niets afgevraagd. Zij heeft gewoon een boek gemaakt om te vieren dat Wesseling vijfentwintig jaar geleden werd benoemd tot hoogleraar Algemene Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden. De auteurs die in deze feestbundel hun bloemetjes voor hem buiten hebben gezet, zijn allen directe collega's, verbonden aan de sectie Algemene Geschiedenis en het Centrum voor Moderne Geschiedenis van deze universiteit. Zij hebben zich beijverd bijdragen te leveren die aansluiten bij het werk van Wesseling zélf en bij zijn grote liefde voor dat ene land in Europa: Frankrijk. Zo handelen alle bijdragen niet alleen over aspecten van de Franse geschiedenis in de negentiende en de twintigste eeuw, maar zij weerspiegelen binnen dat kader ook thema's die in het werk van Wesseling zelf geregeld voorkomen, bijvoorbeeld expansiegeschiedenis, militaire en diplomatieke geschiedenis, historiografie en cultuurgeschiedenis.’
De artikelen zijn van de hand van: P.C. Emmer (Frankrijk en de afschaffing van de slavernij), H.W. van den Doel (het Franse koloniale model), Martin Bossenbroek (Franse prostitutie), Jan Bank (Franse cultuur in het moderne Nederland), H.B.Th. Schot (Frans-Duitse betrekkingen in het Interbellum), Richard T. Griffiths (Monnet en de Europese eenwording), Eduard van de Bilt (Benjamin Franklin in Frankrijk), A. Lammers (Michel Chevaliers Amerikaanse brieven), M.E.H.N. Mout (de Nederlandse opstand als voorbeeld voor Frankrijk bij Edgar Quinet), C. Musterd (Frankrijk volgens Alexander Herzen), J.A. de Moor (generaal Théodore Iung), I. Schöffer (Richard Cobb, de Fransen en de Duitse bezetting) en P.H.H. Vries (Braudel over het kapitalisme).
Het boek kost ƒ 39,50 en is verkrijgbaar in de boekhandel. Leden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kunnen het boek tegen ƒ 5,00 korting rechtstreeks bestellen bij:
Centrum voor Moderne Geschiedenis, Universiteit Leiden, t.n.v. dr. H.W. van den Doel
Postbus 9515, 2300 RA Leiden
Fax: 071-5272652
E-mail: vddoel@rullet.LeidenUniv.nl