DELTAreeks
Op 26 mei 1998 worden de eerste delen van een nieuwe reeks klassieken uit de Nederlandse letterkunde gepresenteerd aan staatssecretaris Nuis. Deze DELTAreeks opent met Hildebrands Camera Obscura, de Kindergedichtjes van Van Alphen en een representatieve bloemlezing uit het werk van Maerlant. Later in dit jaar volgen de Gedichten van Jacques Perk en een verzameling religieuze poëzie uit de zeventiende eeuw. Het editieprogramma is erop gericht vervolgens ieder jaar enkele delen te laten verschijnen. Voor 1999 worden dat Bredero's Moortje en Spaanschen Brabander en een keuze uit het werk van Gezelle. Een bijzonder aspect van de reeks is dat de delen worden verzorgd door verschillende uitgevers, maar desondanks in uiterlijk en typografie duidelijk herkenbaar zullen zijn als behorend tot één en dezelfde reeks. Aan het gemeenschappelijke uiterlijk is grote zorg besteed. De gepubliceerde delen zullen lang in voorraad worden gehouden, in overeenstemming met de doelstelling: te zorgen voor een bestendige aanwezigheid van het gemeenschappelijke literaire erfgoed binnen de levende cultuur.
De reeks heeft een lange voorgeschiedenis. In de jaren tachtig groeide het besef dat het met de beschikbaarheid van teksten uit het Nederlandse literaire verleden dramatisch slecht gesteld was. Zelfs van de onbetwiste klassieken uit de oudere letterkunde waren geen goed bruikbare edities meer te koop. Er zijn toen besprekingen op gang gekomen tussen het toenmalige ministerie van CRM en de literaire uitgevers in de Koninklijke Nederlandse Uitgeversbond, om te zien of er met overheidssubsidie geen Nederlandse pendant van (bijvoorbeeld) de Pléiadereeks tot stand gebracht zou kunnen worden. Al vrij snel is de Maatschappij bij dit initiatief betrokken. De molens maalden echter langzaam, zodat pas in september 1993 het bestuur van een ten behoeve van de reeks opgerichte Stichting Nederlandse Literaire Klassieken aan het werk kon gaan. In dat bestuur benoemt de Maatschappij de meerderheid van de leden.
De DELTAreeks richt zich in de eerste plaats op het algemene publiek met literaire belangstelling. Dat publiek krijgt de gelegenheid kennis te nemen van hoogtepunten uit de rijke literaire erfenis van Nederland en Vlaanderen, van de Middeleeuwen tot het midden van de twintigste eeuw. De teksten worden daartoe aangeboden in een aantrekkelijke en goed leesbare vorm, zonder overladen te zijn met gespecialiseerd wetenschappelijk commentaar. De betrouwbaarheid van de tekst en de informatieve waarde van de toelichtingen zullen echter aan hoge wetenschappelijke normen voldoen, zodat de edities ook voor studiedoeleinden bruikbaar zijn.
Sinds de jaren tachtig zijn er ook andere initiatieven genomen om in de leemte aan edities van onze klassieken te voorzien, zodat de huidige situatie een iets florissanter aanblik biedt. De DELTAreeks zal hopelijk aan deze verbetering een belangrijke nieuwe impuls geven.
E.K. Grootes