Rob Nieuwenhuys tachtig jaar
Op 30 juni 1988 bereikte Rob Nieuwenhuys de leeftijd van tachtig jaar. Hij is vooral bekend als de schrijver van Vergeelde portretten en de Oost-Indische Spiegel en de samensteller van fotoboeken als Baren en oudgasten en Komen en blijven, hoewel hij ook op andere terreinen zijn sporen heeft verdiend: men denke slechts aan De dominee en zijn worgengel, zijn boek over François Haverschmidt en Rad van onrust, een recente bloemlezing uit het werk van Huygens. Rob Nieuwenhuys geldt - of hij wil of niet - als de nestor van de Indische literatuur. Vanaf het eerste begin, in het voorjaar van 1985, is hij actief betrokken bij de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde en de uitgave van het documentatieblad Indische Letteren.
Minder bekend is, dat Rob Nieuwenhuys redactie-secretaris was van het tijdschrift Oriëntatie, een literair-cultureel maandblad, dat in de turbulente jaren na de tweede wereldoorlog in Indonesië verscheen. Het nam een Indonesië-centrisch standpunt in en streefde naar samenwerking tussen Nederlandse en Indonesische schrijvers. Vanwege de eerste politionele actie was een gemengde redactie uitgesloten, maar schrijvers als Pramoedya Ananta Toer, Idrus, Mochtar Lubis en de dichter Chairil Anwar hebben het tijdschrift hun medewerking niet onthouden. Hun bijdragen verschenen samen met die van Maria Dermoût, Beb Vuyk, Tjalie Robinson, G.J. Resink, Friedericy, Breton de Nijs, Leo Vroman en (de toen al overleden) Walraven. Bovendien bevatte Oriëntatie vertalingen van Indonesische volkspoëzie (onder andere Dajaks, Bataks en Toradja's). Het blad werd geïllustreerd door zowel Indonesische als Nederlandse tekenaars.
Peter van Zonneveld stelde uit Oriëntatie een bloemlezing samen, die Rob Nieuwenhuys op zijn verjaardag werd aangeboden.
(foto: ANP)