4.
Geboeid heb ik me geamuzeerd om langs tien jaar Conrads expressiemechanisme na te gaan.
De paradoks is de waarheid van de schuchtere die zich verschuilt in een uitdagend raadsel, gericht tot moedwilligen die hem anders niet zouden geloven. Zijn geheime bedoeling is de anderen te overtuigen doordat ze zelf een oplossing vinden die de zijne was. Conrad is een aficionado van de paradoks.
Hij is overgevoelig, dus uiterst kwetsbaar. Nooit geeft hij zich meteen bloot. Zoals bij Adam is zijn ideale, aangeboren staat die van de naaktheid. Adam vroeg aan Van Eyck om een vijgeblad, Conrad aan een behulpzame hand een opgezette vogel om deze voor zijn genitaliën te houden. Met het gevolg dat wij glimlachen en onze blik met kuisheid vullen.
Conrad is erin geslaagd volstrekt naakt te worden dank zij onze spelende medewerking.
Pas aan gene zijde van de paradoks heeft onze wankele geest het recht enige orde aan te brengen. Lezend in Conrad stel ik vast: Conrad eigent zich namens ons het recht toe in zijn disparate wereld gids te spelen.
Hij gaat aldus te werk.
Hij vervreemdt iets in de betekenis van aliëneren, om het via een omweg vertrouwd te maken. Hij heeft iets harmonisch en helders in de geest, soms in de intuïtie, en schudt het tot puzzel uit elkaar. Eens zover amuzeert hij zich met veel kunde en nog meer smaak om het opnieuw tot harmonie te brengen zonder dat hij ons verveelt, werkwoord dat veel van zijn tijdgenoten in alle tijden en wijzen schijnen te willen vervoegen. Of hij dit nu uit het dandyisme haalde of afkeek van een zeeman bij het Steen die wat drinkgeld opbrengende trucs met de kaarten uitvoert en ons vernuftig afleidt zodat wij mis raden eer de waarheid spreekt, - dit moet hij ons zelf maar eens vertellen.
Er steekt veel orde in Conrads ogenschijnlijke doolhoven.
Soms dreigt bij hem het gevaar dat hij er zelf in verloren loopt