Reflex
De muntcrisis
Te Claremont in Californië werd, zo lees ik in een krant [van 23 feb. '73] een colloquium gehouden over de muntcrisis en de mogelijkheden om ons geldstelsel doelmatig te hervormen.
Professor Haberler, die economie doceert aan de universiteit van Harvard en adviseur van de regering Nixon is geweest, verdedigde als zijn mening dat ons oerdegelijk geldstelsel bestand is tegen een hele reeks muntcrisissen die we inderdaad ook nog mogen verwachten.
Lord Robbins, voorzitter van de London School of Economics en oud-voorzitter van het blad ‘The financial Times’, was het niet eens met Haberler en achtte de opbouw van een tuchtvol muntstelsel noodzakelijk. De vaste pariteiten overboord gooien en de munten laten zweven was volgens hem verkeerd omdat het leidt tot het voeren van een sterk agressieve handelspolitiek en tot beperking van vrije concurrentie en vrij handelsverkeer.
Professor Robert Triffin van de Yale universiteit, oprichter van de Europese Betalingsunie, was van mening dat ons geldstelsel tot politieke en economische rampen zal leiden als het niet snel en drastisch wordt hervormd. Wat de Amerikaanse regering daartoe voorstelt gaat volgens hem niet ver genoeg.
Het houdt te weinig rekening met de hoogstnodige herziening van de rol van de dollar en het goud en interesseert zich helemaal niet voor maatregelen om de massale bewegingen van speculatiekapitalen aan banden te leggen.
Het weze mij toegestaan er mijn teleurstelling over uit te spreken dat ik door de drie elkaar rechtstreeks tegensprekende meningen van drie topspecialisten in een der meest concrete wetenschappen, geen haar beter weet wat ik denken moet over de muntcrisis. Laat mij tevens oprecht betreuren dat ik vrees er maar al te goed door te weten wat ik denken moet over sommige topspecialisten in economie en over hun wetenschap zelf.
Gerard WALSCHAP