Uitzicht en inborst
De Canadese plastische chirurg Ed. Levison heeft, in de loop van tien jaar, het gelaat van 450 gevangenen, die erom vroegen, of er zich vrijwillig toe leenden, chirurgisch verbeterd. Nadien werd statistisch geconstateerd dat het gedrag van deze heren en dames verbeterde in de mate waarin de chirurg hen beter liet voorkomen. Psychologisch en sociaal zeer belangrijk feit, niet alleen voor de herklassering maar b.v. ook voor de psychiatrie.
Men wist reeds lang dat de mens is en leeft zoals hij eruit ziet, maar men dacht dat zijn uitzicht en gedrag een gevolg waren van zijn aard en inborst, hetgeen tussen haakjes de theorie van de vrije wil in het nauw brengt. Nu vernemen wij dat, andersom, het gelaat ook het gemoed en het gedrag bepaalt en dit nog wel zo nauwluisterend, dat de mens niet alleen leeft zoals moeder natuur hem er doet uit zien, maar van levenswijze verandert wanneer een chirurg hem anders doet voorkomen. De mens leeft dus ook zoals hij weet of denkt eruit te zien.
Alles wel beschouwd hadden we dit reeds lang kunnen weten, vermits het vanouds bekend is dat hij zich gedraagt zoals hij gekleed gaat. Een clochard in habijt, een bedelares in galakleed, een kolenlosser die zich gewassen heeft, een boerenjongen in soldatenplunje gedragen zich beter dan in hun werkendaagse kleren.
Verwonderlijk is dat het uitzicht altijd en overal hetzelfde betekent. Goedheid, wreedheid, valsheid, woede, hoogmoed, weemoed worden in de vijf werelddelen sedert onheuglijke tijden door dezelfde gelaatstrekken uitgedrukt. De gebaren en vormen om deze gesteldheden en gevoelens uit te drukken verschillen van land tot land. Hier is een belediging wat elders een compliment is; ginder is wit de kleur van de rouw, hier het zwart; de Aziaat verbergt onder een glimlach gevoelens die in Europa welstaanshalve direct moeten worden geuit.