menselijk licht vermindert of vermeerdert naarmate die mens overtuigd is van de toevoer of afvoer in zijn wezen van 's Heiligen Geestes schijn.
Nu wil het ongeluk dat men van die toe- of afvoer nooit zeker is. Dit heeft tot gevolg dat gezalfden of leke-genaderijken een hoogmoed gaan distilleren, een pretentie opzwellend uit extramenselijke wellen, helaas nog steeds onzichtbaar voor het blote oog. Het is de bekende profetenijdelheid.
Er kan echter ook nog iets anders ontstaan. Ieder verstandig mens maakt in zijn bestaan enkele crisissen mee en door, in verband met zijn aanwezigheid op een van zons planeten. De gevolgen hiervan liggen tussen onmacht, gevolgd door blind vertrouwen in wat de anderen doen, en door kritische zin verworven sereniteit. Tussenin wemelt het van compromissen.
Een van de laatste komt veel voor bij geestelijken, die niet meer geloven dan een geus maar de moed niet kunnen verzamelen om met milieu, traditie en gemakzucht te breken. Ofwel zijn ze wijs en laten iedereen gerust. Ofwel worden ze fanatiek en spelen ze een rol, van korporaal tot prelaat, in de strijdende kerk om scrupules te wurgen, uit wraaklust en andere lieflijke dingen. Denken telt niet meer voor hen.
Ten slotte beschikt elke kerk over een stel Zwitserse soldaten, avonturiers, lepen, parasieten, beroepsspelers. Hun reacties mogen geen enkel redelijk schepsel interesseren.
Na deze morfologie van godadvocaten, enkele bescheiden overpeinzingen.
In Dietse Warande en Belfort heeft José Aerts-Albert Westerlinck (wanneer is hij de ene, wanneer de andere?) een antwoord gegeven dat er geen is. Ik had er ook geen verwacht. Het enige meldenswaardige is van bijkomstige aard. Hij verbaast zich dat de directeur van het N.V.T. mijn stukje heeft opgenomen. Hier heeft mijn impulsieve vriend, werkelijk tot mijn oprechte spijt, een gelegenheid tot strak doordenken gemist. Hem is niet onkundig dat het N.V.T. de Ark van het Vrije Woord vereert, zodat elk redacteur mag schrijven wat hij wil in de rubriek Zoek de Mens. Een sluitrede had in zijn brein moeten ontstaan: redacteurs schrijven wat ze willen. J. is redacteur, dus. Tot zo'n syllogisme had ik hem nochtans in staat geacht. Dat hij het niet heeft opgebouwd, leert mij dat hij als mens gehandicapt werd door de reeds vermelde hogere klaarte.
‘De Standaard’ of liever Scrutator in De Standaard, - ik geef me duidelijk rekenschap van de nuance -, gaf evenmin een weerlegging. Van Pater Wildiers, zo heet Scrutator, had ik geen reactie verwacht. Hij is namelijk onze Antwerpse Teilhard de Chardin en ik had gehoopt voor hem dat hij evenveel had kunnen verdienen door een wijs artikel over onze afstamming te schrijven.
Er bestaan reeds enkele priesters in dit land die willen gedaan maken met de folklore uit het Oude Testament. In gesprekken en lezingen vertonen ze een door mij geprezen moed om de christelijke bakersprookjes, genre Adam en Eva, louter tot symbool te verheffen en het sedert eeuwen door pedagogische noodzaak aangewende boerenbedrog bij catechisatie en preekjes te verzaken. Ze zijn niet consequent. We zijn nog niet talrijk genoeg, beweren ze, om tegen de oude school in te gaan. Dit compromis wordt door mij niet aanvaard. Ze hebben gehoorzaamheid gezworen. Maar gehoorzaam blijven om legenden te vertellen is precies de