zinnige jonge vrouw. En gedurende een lange, vruchteloze achtervolging door de veelkleurige stad heen, merkt de zeeman tenslotte dat zijn beide gidsen hem in het ootje nemen. Hij is echter gevoelig voor hun cynische vriendelijkheid en doet of hij ze gelooft. Wanneer hij dan onverrichterzake naar zijn schip weerkeert, ontdekt hij op de kade opnieuw de mooie Chinese. Al wat hij zich daarna van haar blijft herinneren, is haar raadselachtige glimlach. Hij heeft de hele dag niets anders gedaan dan een waanbeeld achterna gelopen...
Een blik op de door de distributiefirma gepubliceerde tekst volstaat om te zien dat het hier inderdaad met de vondst van Serge Bourguignon (of zijn scenarioschrijver) enigszins raar gelopen is. Elke Vlaming herkent er op slag ‘Het dwaallicht’ in. Wij geven Bourguignon krediet voor de nodige poëtische aanleg die zijn inspiratie, wonderlijk-toevallig, naar die ‘vondst’ heeft geleid, maar de analogie is te treffend om ze over het hoofd te zien. Afgezien van de grote vondst: het achternazitten van een waanbeeld in een havenstad, is daar nog de hulpeloosheid van de vreemdeling (de rijstkakkers uit ‘Het dwaallicht’) en derhalve het aangewezen zijn op hulp, die in beide gevallen de cynische kant uitgaat. Valt natuurlijk te bekijken wat ‘L'escale’ biedt inzake onderhuidse poëzie die het sterkste element in ‘Het dwaallicht’ vormt.
De zedenles is niet dat de bescheidenheid van ons taalgebied ons hulpeloos maakt tegen bewuste of onbewuste ideeënroof van theaterof filmlui, maar wel dat wij zelf met ‘Het dwaallicht’ een scenario over het hoofd hebben gezien dat op velerlei gebied een goudmijn moest geweest zijn: de kans om een filmpje te maken dat op slag in het buitenland onze boertige pogingen zou doen vergeten en dat tevens, meer dan alle ander propagandamateriaal ook, onze eerste havenstad in de bloemen zou hebben gezet.
Als Bourguignon de Antwerpse propagandadiensten nu niet doet begrijpen welke gouden kans ze hebben laten liggen, zullen wij de eersten zijn om te bekennen dat we ons schromelijk hebben vergist.
P.v.A.