Litteraire Rue des Radis
Het ras der woekeraars heeft geen vaderland en is van alle tijden. Een goed woekeraar is een acrobaat op lucratief plan. Dit wil zeggen dat hij in staat moet zijn, winst te slaan uit een product dat de normale verhandelaar soms niet toelaat het smeer op zijn boterham te verdienen. Op zijn eigen manier en op zijn eigen terrein moet hij de krachttoer kunnen herhalen van de donderplant die op een dakpan groeit.
Daarom waren wij niet verwonderd toen wij, tijdens de laatste bezetting, ontdekten dat ook het boek niet aan die moderne claimjagers ontsnapte. Wij maakten het mee, dat te Brussel voor zekere Amerikaanse boeken, die dan nog helemaal geen litteraire meesterwerken waren en die evenmin propagandistische waarde hadden, fantastische prijzen werden gevraagd. Maar toen waren de woekeraars in kwestie regelmatige boekhandelaars die profiteerden van het feit dat er een verhoogde belangstelling bestond voor de laatste resten van een vooroorlogse stock die snel dreigde uitgeput te raken en die niet zo vlug zou worden vernieuwd, terwijl een zeker gedeelte van het publiek graag een veel te dure prijs betaalde voor de illusie dat het, door een vijandelijk, ofschoon onschadelijk, boek te kopen, een daad van verzet tegen de verdrukker pleegde. Hier werd dus de woeker door economische en psychologische factoren in de hand gewerkt en week hij in niets af van de klassieke handel zoals hij in de Radijzenstraat onder het oog van de politie gedreven werd.
Derhalve mochten wij geredelijk denken dat die litteraire sjacherij slechts een gelegenheidswoeker was waaraan het ironisch facet niet ontbrak en die, in figuurlijke zin, door de oprukkende geallieerden volgens alle regels der kunst zou worden opgedoekt.
Maar wij vergisten ons.
Het toeval deed ons een praatje voeren met iemand die tot het slag van lezers behoort die liever een boek kiezen volgens de aantrekkingskracht van het omslag en die niet willen weten van het enigszins saaie systeem van lijsten met titel en auteur, volgens het decimale of andere stelsels gerangschiktz, zoals dat in de openbare en andere bibliotheken het geval is. Kortom, iemand die liever meer betaalt in een uitleen-bibliotheek die misschien dichter in zijn buurt ligt. Wat trouwens zijn recht is.
De echo's, die wij vroeger over het bedrijf van deze laatste uitvinding op litterair gebied opvingen, deden ons nog steeds in de waan verkeren dat de huurprijzen in bedoeld bedrijf schommelden tussen de twee en de vijf frank al naar gelang het een dun of een dik, een