Margot Warnsinck. Meisjes spelen het klaar. Joh. E. Kuiper. Als je maar wilt. D.A. van Binsbergen. Naar de Tapajos. (Geïllustreerd door Hans Borrebach en R. v. Looy. Allen: Gebr. Kluitman, Haarlem.)
Vóór de groote vacantie en voor de groote vacantie komen de verrassingen der Gebr. Kluitman los. Al vele, vele malen heb ik deze firma kunnen roemen en ik blijf er nog steeds gelukkig aanleiding toe vinden. De ‘boeken van Kluitman’ staan dan ook altijd bovenaan op de verlanglijstjes der jonge leeslustigen.
Meisjes spelen het klaar.... (Apropos, dames, verzin nu s.v.p. eens andere titels dan: Cootje zet zich schrap, Tanden op elkaar, Puck zet door, Het stuur in handen, Als je maar wilt, Meisjes spelen het klaar, - die allen al te duidelijk denzelfden inhoud verraden en welke boeken men dus gemakkelijk met elkaar verwisselen kan!) Het is typisch op te merken, dat er, zelfs in kinderboeken, een soort van ‘mode’ bestaat. Nadat wij te uit en ter na genoten hebben van ‘robbedoezen’ en ‘wilde Jo's’ en ‘driftkopjes’ en ‘ontembaren’ en ‘wildebrassen’, bestaat er thans een neiging., in overeenstemming met de tijdsomstandigheden, om bakvisschen aan allerlei beproevingen en moeilijkheden bloot te stellen, die zij dan glorierijk doorstaan. Ook in pedagogisch opzicht is er voor deze moderne keuze van onderwerp zeer veel te zeggen!
Als je maar wilt herinnert mij aan een boek, dat mij in mijn meisjesjaren zeer lief is geweest, n.l. The daisy-chain van Charlotte Younge. Deze woorden beduiden niets dan lof voor het boek van Johanna Kuiper.
En dat Margot Warnsinck het métier verstaat, dat weten we wel. De verschillende meisjesfiguren, en vooral Ank. zijn goed geteekend en de familieomstandigheden (zieke vader, zieke moeder, dood van een dezer, verlies van fortuin, - ja, wat zal men anders al verzinnen om den toestand thuis zwaar en ingewikkeld te maken?) zijn niet onnatuurlijk. Een ‘echt’ boek, zelfs ‘knal’!
Voor jongensboeken is het terrein niet zoo eng begrensd, neen, heerlijk ruim en alle mogelijke genres omvattend. Na een boeienden band (ruiters, weg-racend voor een razenden brand) krijgen we een avonturenroman, dien men ademloos van bladzijde tot blad-