Gethsemane....
Een woord met een klank en een toon, die stil maken van eerbiedige en innige gestemdheid....
In den hof van Gethsemane neemt Jezus Zijn toevlucht tot God - ontvangt Hij vrede en kracht om Zijn lot te ondergaan; hier vindt Hij het rustig en kloek vertrouwen. En dat wonder wordt teweeg gebracht door de macht van het gebed.
.... Da kam Jesus mit ihnen zu einem Hofe, der hiess Gethsemane, und sprach zu seinen Jüngern: ‘Setzet euch hier, bis dass ich dort hingehe und bete’....
Jezus verkeert in bangen zielestrijd. Nauwelijks heeft Hij de plaats verlaten, waar Hij met Zijn leerlingen den Paaschmaaltijd heeft gevierd, of de aandoeningen, de weemoed, de vrees, de ontzetting, dreigen Hem te machtig te worden. Alleen wil Hij zijn - alleen met zichzelf en met God. Slechts enkele vertrouwden vergezellen Hem in den hof. Daàr buigt Hij zich neder en roept smeekend: ‘Mocht deze drinkbeker aan Mij voorbijgaan’....
Allen die op een Goeden Vrijdag in de Naarder Kerk hebben meegeleefd, wat in den hof van Gethsemane gebeurde, weten hoe Max Kloos in ontroerende schoonheid een mild en warm-stralend licht laat vallen op het menschelijke van de Christus-figuur, en voelden toen hoe bijna nergens de Christus dichter bij ons staat - een mensch, lijdende en strijdende, zoekende naar licht en uitkomst, in angstig leedgevoel neergebogen.
En voor die gedeelten, welke het hoogste van den zanger als kunstenaar eischen, vindt Kloos de innigste expressie, zoodat de Christus-partij door hem in een sfeer van verhevenheid en reinheid wordt gezet, die slechts weinigen zóó ongerept zullen kunnen handhaven.
Zij, die beweren dat de menschelijke stem het instrument is, dat het naast aan het hart ligt, behoeven geen tegenspraak te duchten. Wij verstaan dien klank in zijn verschillende nuances beter dan van eenig ander instrument. Blijdschap, weemoed, droefheid, geheel de scala van menschelijke aandoeningen, wij voelen ze onmiddellijk mee, als ze zich uiten in de ons van nature gemeenzame taal der menschelijke stem.