Bibliographie.
De psychologie aan het ziekbed, door dr. J.L.C. Wortman. (Haarlem, de Erven F. Bohn, 1932.)
Het is in een kort bestek onmogelijk een indruk te geven van den veelzijdigen en rijken inhoud van dit merkwaardige, openhartige boek. Een boek, waarin een medicus, schrijver van De Ethica aan het Ziekbed, zijn schat van levenservaring, vrucht van diep nadenken en van eigen medische praktijk, neerlegt en waarin hij een dringend beroep doet op de medische wereld, om eindelijk haar materialistische, nagenoeg uitsluitend op het stoffelijke, zinnelijk-waarneembare symptoom gerichte therapie, te laten varen en de zieken te beschouwen als wezens, wier psycho-physisch evenwicht gestoord is. Derhalve: lichaam en geest worden niet afzonderlijk ziek; bij lichamelijke ziekten komen geestesstoornissen voor en bij geesteszieken lichamelijke afwijkingen. De mensch vormt in dit bestaan, hier en nu, een onverbrekelijke eenheid.
Eerst de laatste jaren verkrijgt de medische wetenschap meer inzicht in de ontzaggelijk ingewikkelde structuur van ons hersenen zenuwapparaat. Men heeft leeren inzien, dat het karakter, de geestelijke persoonlijkheid, niet iets is, dat a.h.w. boven het lichaam zweeft, doch er ten nauwste mede samenhangt. De mysterieuze werking der endocrine klieren bijv. beïnvloedt in hooge mate dat nergens abstract begrensde attribuut van den mensch, hetwelk wij met den naam van ‘temperament’ aanduiden.
Het is nu de groote verdienste van dr. Wortman, om in een ook voor niet-medici begrijpelijk boek, een uiteenzetting te hebben gegeven van de nieuwste inzichten op het gebied der psychologie. Hij wijst er op, hoe te allen tijde aan het lichaam en zijn kwalen meer aandacht is geschonken, dan aan de onvolmaaktheden van den geest. In het licht van het modern wetenschappelijk onderzoek zijn de grenzen tusschen geest en stof opgeheven; wij beschouwen die beide entiteiten thans als openbaringsvormen van een derde, voor ons in ruimte, tijd en causaliteit gevangen bewustzijn, eeuwig onkenbare werkelijkheid.