Bibliographie
Vertellingen om de bewaarschool. Naar Léon Frapié, bewerkt door A.M. de Jong. - J. Ploegsma. Zeist.
Het is zéér te hopen, dat het publiek goed begrijpen zal, met deze ‘Vertellingen rond de bewaarschool’ met een ander boek te doen te hebben, dan met ‘De Bewaarschool’, dat deze nieuwe uitgave er geen verkort uittreksel van is, of wat dan ook, maar een geheel werk op zichzelf.
Niemand weerhoude zich dus, op den titel afgaande, (die misschien beter had geluid: nieuwe vertellingen etc.) dit boek te koopen, of minstens te lezen. Dit werk moest even als het vorige in duizenden exemplaren worden verspreid, - want, och, zouden de toestanden te Parijs wel zoo heel veel verschillen met die uit andere landen? en menigeen zal het dan vergaan als het onderwijzeresje uit: De juffrouw wier oogen geopend werden, en wier heele levensbeschouwing veranderde, toen zij eenige realistische kinder-opstellen gelezen had.
Welk een liefde, welk een waarachtige, diepe, bijna goddelijke liefde moet Léon Frapié bezielen, om zóó te kunnen schrijven over het kind. Zijn liefde is alomvattend en voor allen gelijk; zijn deernis is zacht als de teederheid eener moeder, - en het is daarom, dat deze verhalen ons zoo sterk aangrijpen, en we ze niet meer kunnen vergeten. De keel wordt ons soms dichtgeknepen en de tranen worden ons met geweld naar de oogen gedreven.... maar tegelijkertijd voelen wij een warme bewondering voor den schrijver, die ons deze ontroering heeft kunnen geven. Want tusschen al het wrange, het tragische, het navrante, welk een humor, welk een innigheid en fijnheid, welk een schoonheid toch ook!
Lees eens Het Eerekruis, Ziekenbezoek, Het werkwoord, De Kerstman op school; maar wat zal ik verhalen voor u uitkiezen, waar ze allen, geen enkele uitgezonderd, de lezing overwaard zijn. (Een enkele maal nadert Frapié de grens van de charge, zooals waar hij een kind laat sterven aan de doodelijke verrassing, dat zijn moeder hem een zoen heeft gegeven, - maar bijna altijd blijft hij sober en streng realistisch.) Frapié is een kunstenaar, maar vóór alles is hij een mensch met een ziel.
Een woord van grooten lof komt den bewerker toe. De heer A.M. de Jong heeft zijn taak, die waarlijk niet tot de gemakkelijkste behoorde, er op voortreffelijke wijze afgebracht.