Nederlandse cultuur in Europees verband
D.W. Fokkema (Universiteit Utrecht)
Na jarenlange voorbereiding zullen binnenkort vijf delen zijn verschenen in de reeks Nederlandse cultuur in Europese context. Zij zijn het resultaat van tien jaar onderzoek, dat gedeeltelijk tot tussentijdse publicatie in de vorm van proefschriften en monografieën heeft geleid maar nu ook in samenvattende studies rond vier significante momenten uit de Nederlandse geschiedenis - 1650, 1800, 1900, 1950 - voor een groter publiek toegankelijk wordt gemaakt.
De redacteuren van deze delen, die grotendeels ook zelf als auteur optreden, zijn: Willem Frijhoff en Marijke Spies (Bevochten Eendracht, dat de Nederlandse cultuur omstreeks 1650 beschrijft), Joost Kloek en Wijnand Mijnhardt (Blauwdrukken voor een samenleving, dat ontwikkelingen in de Bataafse Republiek analyseert), Jan Bank en Maarten van Buuren (Hoogtij van burgerlijke cultuur, betreffende de periode rond 1900), en Kees Schuyt en Ed Taverne (Welvaart in zwart-wit, over de jaren na de Tweede Wereldoorlog). Er is een vijfde deel in voorbereiding, Rekenschap, onder redactie van Frans Grijzenhout en ondergetekende, waaraan twaalf auteurs meewerken die in de vorm van essays een aantal aspecten van de Nederlandse cultuur in Europees verband analyseren en hun persoonlijke visie geven op de betekenis van kwesties als democratie en tolerantie, de Europese integratie, de onderwijspolitiek, de ruimtelijke ordening, de ontwikkeling van de kunsten en de literatuur, religiositeit en secularisering, de positie van de vrouw, het beeld dat Nederlanders van zichzelf hebben en dat anderen van hen hebben. Ten slotte wordt de vraag besproken of een theoretische verklaring van het relatieve succes van het Nederlandse model mogelijk is. In de loop van het jaar 2000 wordt het onderzoeksprogramma afgesloten. Bij het ter perse gaan van dit artikel is deel 1 van de reeks verschenen; de overige vier delen zullen naar verwachting in de loop van 2000 worden gepubliceerd. De uitgeverij Sdu in Den Haag heeft in september 1999 een folder de wereld ingestuurd waarin het publicatieschema is vermeld.
Op verzoek van de redactie van Neerlandica extra Muros wil ik graag ingaan op de ontstaansgeschiedenis van het onderzoeksprogramma, de wetenschappelijke vragen die leidraad bij het onderzoek zijn geweest, de interdisciplinaire samenwerking die noodzakelijk was, en het afsluitende congres in 2001.