Terwijl hun werkzaamheden in de eerste plaats gericht zijn op de Seksi Belanda van de Universitas Indonesia, zijn zij ook actief met gastcolleges en lezingen bij andere universiteiten in het land. Bovendien zijn zij betrokken bij de activiteiten van het Erasmus Taalcentrum te Jakarta, alwaar zij participeren in het opleidingsprogramma van jonge docenten Nederlands en in docentenbijscholingsactiviteiten.
De afdeling Nederlands van de Universitas Indonesia telt momenteel zo'n tachtig studenten die een vijfjarige universitaire opleiding volgen, terwijl ruim honderddertig studenten er een driejarige meer vakgerichte opleiding volgen, gericht op functies in de toeristische sector, de kantooradministratie, de reclamesector en de uitgeverswereld. Sedert twee jaar is er ook te Semarang een dergelijke driejarige beroepsopleiding van start gegaan - deze telt nu een dertigtal studenten -, terwijl er in andere grotere steden plannen voor dergelijke opleidingen bestaan, zoals in Bandung, Ujung Pandang, Medan.
In alle gevallen bestaat er een nauwe samenwerking met het Erasmus Taalcentrum te Jakarta, de onderwijsafdeling van het Nederlands Cultureel Centrum Erasmus Huis. Dit Taalcentrum heeft als voornaamste taak kennis van de Nederlandse taal uit te dragen in Indonesië en nabij gelegen landen. Het doet dit met steun van het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, en de Nederlandse Taalunie. Het Taalcentrum organiseert algemene communicatieve cursussen, maar ook intensieve cursussen voor Indonesiërs die naar Nederland gaan voor studie of anderszins. In de laatste vijftien jaar hebben bijna 20.000 Indonesiërs gebruik gemaakt van de educatieve diensten van het Erasmus Taalcentrum. In 1994 volgden meer dan 1.400 Indonesiërs een cursus aan het Erasmus Taalcentrum. In hetzelfde jaar werd voor de tweede keer een vertaalconcours georganiseerd, gericht op Indonesiërs die het Nederlands goed beheersen en die hun diensten willen aanbieden voor het toegankelijk maken van Nederlandstalige bronnen. De meeste van de vijfentwintig docenten zijn afkomstig van de Universitas Indonesia en hebben vaak een aanvullende opleiding gehad in Nederland. Daarnaast zijn er ook oudere docenten met ruime ervaring die het Nederlands als tweede moedertaal beheersen. Een aantal van de jongere docenten is tevens verbonden aan de afdeling Nederlands van de Universitas Indonesia. De steun van het Ministerie van Onderwijs bestaat uit de financiering van twee uitgezonden neerlandici en een jaarlijkse subsidie voor taalprojecten.
Het Erasmus Taalcentrum onderhoudt in het gehele land nauwe banden met allerlei (universitaire) instellingen waar Nederlandse taallessen worden georganiseerd. Een belangrijke activiteit is de opleiding van jonge docenten Nederlands die overal waar nodig het Nederlands als bronnentaal kunnen doceren. In samenwerking met de Universitas Indonesia wordt momenteel gewerkt aan de samenstelling van speciaal lesmateriaal, gericht op de verschillende vakdisciplines waarvoor het Nederlands als bronnentaal van belang is.
In december 1995 zal er aan de Universitas Indonesia een Kongres Studi Belanda worden gehouden. Op dat congres, dat in het teken zal staan van de