Leer- en hulpmiddelen
DONA (Universitaire Campus, B-3610 Diepenbeek). Bij gelegenheid van het zevende colloquium in augustus 1979 te Amsterdam hebben de meeste collega's extra muros kennis kunnen maken met de brochure TEKSTSOORTEN - van kinderbrief tot advertentie; van essay tot gedicht. Daarvan is nu een nieuwe druk verschenen. Wie nog niet over de brochure beschikt, kan een presentexemplaar bestellen.
Tijdens de zomercursus Hasselt-Diepenbeek 1980 gaf DONA een bundel ‘Ambacht en Historie - Liefde en Gezelligheid in het Nederlandse Volkslied’ uit als programmabrochure (met tekst én muziek) bij het feestconcert waarover in NEM-35, p. 34 al verslag werd gedaan. Van die liederen is nu door het vocaal en instrumentaal ensemble Henric van Veldeke o.l.v. Juliaan Wilmots een studio-opname gemaakt. Dit voorjaar nog wordt aan de docentschappen in het buitenland een exemplaar van de brochure en een cassette toegestuurd. Het geheel is financieel mogelijk gemaakt door het Bestuur voor Internationale Culturele Betrekkingen van ‘Nederlandse Cultuur’ in Brussel.
Tijdens dezelfde zomercursus presenteerde Xavier Staelens de bijgewerkte versie van zijn ‘Beknopte bibliografie van moderne Nederlandse literatuurgeschiedenis, studies en bloemlezingen’.
Binnenkort verschijnt in de DONA-reeks een brochure ‘De lage landen in beeld’, waarin Frits Pittery (oud-docent aan de zomercursus in Gent) begeleidende teksten bij dia's van Vlaamse steden en landschappen aanbiedt. De dia's zijn op bestelling van het bestuur voor I.C.B. gemaakt. Ook van die brochure zullen te gelegener tijd presentexemplaren ter beschikking gesteld worden.
Voorts heeft het Hasselts-Diepenbeekse team de eerste hand gelegd aan een nieuwe brochure voor het onderwijs aan gevorderden. Deze keer gaan ze zich buigen over het thema Levensbeschouwing in de Nederlanden (vroeger en nu). Ze hopen de brochure in het najaar 1981 aan het oordeel van de collega's buitengaats voor te kunnen leggen.
(jw)
'n Brood is ginnen stoeten; taalgeografisch onderzoek naar broodnamen in Nederland door Jozien Jobse-van Putten is een uitgave van het P.J. Meertens-Instituut in Amsterdam. Het is in 1980 uitgekomen als nr. I van Publikaties van het P.J. Meertens-Instituut. In een toelichting bij de aankondiging lezen we dat het onderzoek gebaseerd is op circa 1300, uit het hele land afkomstige enquêtes over broodnamen en broodgebruik. De studie heeft als probleemstelling ‘het door middel van woordkaarten beschrijven van de ruimtelijke differentiatie in de twintigste-eeuwse Nederlandse benamingen voor een wittebrood en een roggebrood, en het opsporen van factoren, in het bijzonder zaak specifieke, die dit spreidingspatroon verklaren’. Het boek omvat 167 bladzijden en 9 kaarten. Het kost f 15, - (incl. verzendkosten in Nederland) en is te bestellen bij het P.J. Meertens-Instituut, t.a.v.J. Jobse-van Putten, Postbus 19888, 1000 GW Amsterdam.
(hme)