[Neerlandica extra Muros - voorjaar 1978]
Van de redactie
Nieuwe rubriek. Een nieuwe redactie, een nieuw geluid (ja dit is inderdaad een lentenummer). Dat geldt natuurlijk altijd. Ieder mens heeft zijn eigen belangstelling, zijn eigen stijl, dus ook zijn eigen manier van schrijven.
Als er een nieuw redactieteam - ook al is het maar gedeeltelijk vernieuwd - aantreedt om een blad te maken, zal dat altijd te merken zijn, ook al komen er geen structurele veranderingen in de inhoud. Maar de redactie die sinds 12 september 1977 (zie NEM-29, blz. 50) verantwoordelijk is voor dit blad, meent ook (bescheiden) stappen te mogen en te moeten nemen in de richting van een enigszins gewijzigde formule. Omdat we dat wel graag zo willen, maar ook omdat we niet goed anders kunnen. Ieder mens, en iedere groep mensen, heeft nu eenmaal zijn eigen sterke en zwakke punten.
Het komt in het kort hierop neer. De huidige redactie is niet zo sterk in wat we maar ‘nieuwsberichten’ zullen noemen: mededelingen over lezingen en bijeenkomsten, personalia, tentoonstellingen, afgelegde en ontvangen bezoeken e.d. Zeker, nieuws dat ons ‘van buiten de muren’ gemeld wordt en berichten over typische IVN-activiteiten, zullen we blijven publiceren. Als wij dat niet doen, wie zal het anders doen? Vooral onze redactiesecretaresse zorgt wel dat dit soort dingen aan bod komen. Als zij er al niet zelf over schrijft, oefent ze wel ‘zachte drang’ uit op de andere redacteuren. Maar die andere redacteuren worden nogal geabsorbeerd door hun dagelijks werk, en dat heeft - alfabetisch geordend volgens de namen van de betrokkenen - vooral te maken met letterkunde, taalkunde en didactiek. Als je dat zo bij elkaar ziet staan, vinden we dat eigenlijk nog niet zo gek; het zijn net de onderwerpen waar het grootste deel van onze colloquia aan gewijd wordt en waar de docenten extra muros voortdurend mee bezig zijn.
Daarom willen we het eens proberen met een nieuwe rubriek, waarin letterkundige, taalkundige en didactische bijdragen opgenomen zullen worden, en die we ‘Mengelwerk’ noemen, een rubriektitel die gebruikelijk was in letterkundige en algemeen-culturele tijdschriften van de vorige eeuw.
NEM zal hierdoor geen wetenschappelijk tijdschrift worden, het blijft een ‘contact- en inlichtingenblad’. Sommige lezers zullen in de nieuwe rubriek dan ook weinig van hun gading vinden, omdat ze bijna alles wat erin staat allang ergens anders en beter gelezen hebben. Maar we denken, dat er binnen de zo gevarieerde groep docenten extra muros - waarvoor NEM op de eerste plaats is bedoeld - velen zullen zijn die er wèl iets aan hebben: omdat ze zover weg zijn van de ‘moederlanden’, omdat ze maar over weinig boeken en tijdschriften kunnen beschikken, omdat ze geen neerlandici-van-huis-uit zijn, of waarom dan ook.
Hoe het Mengelwerk er precies uit zal komen te zien, is van te voren moeilijk te zeggen. Er zal in ieder geval aandacht besteed worden aan boeken, tijd-