Europese Universiteit te Firenze. In de Gazet van Antwerpen van 16 november 1976 lazen wij het volgende stukje:
Na bijna twintig jaar barensweeën heeft maandag te Firenze de plechtige opening van de Europese Universiteit plaatsgehad. Het ‘Europese Universitaire Instituut’, zoals de officiële benaming luidt, is heel wat bescheidener dan het oorspronkelijk opzet.
Het biedt afgestudeerden van hogescholen en promovendi uit de negen EG-landen de mogelijkheid tot verdere studie.
Momenteel volgen 70 studenten de kursussen en seminaries. De leervakken zijn geschiedenis, ekonomie, rechten en sociale wetenschappen. Elk EG-land heeft twee afgevaardigden in de akademieraad. Rektor van het in de abdij van Fiesole ondergebrachte instituut is de Nederlandse geschiedkundige professor Max Kohnstamm. De officiële onderwijstalen zijn Deens, Duits, Engels, Frans, Italiaans en Nederlands. Voor elk seminarie worden naar gelang van de kennis van de professoren en studenten telkens twee voertalen gekozen. Het huidige akademiejaar duurt tot 15 juni 1977.
De onderhandelingen over de oprichting van de Europese Universiteit waren in 1958 begonnen. In het voorjaar van 1972 kon uiteindelijk in de kunststad aan de Arno de stichtingsoorkonde worden getekend. De openingsplechtigheid werd bijgewoond door president Giovanni Leone van Italië en door de ministers of staatssekretarissen van Opvoeding van de EG-landen.
Poëzieprijs voor Sadi de Gorter. Aan de heer De Gorter, directeur van het Institut Néerlandais in Parijs is de Grote Poëzieprijs van de Vereniging van Franse Letterkundigen toegekend. Hij is de eerste buitenlander die deze prijs ontvangt. De jury nam het besluit met algemene stemmen. Zij meent, dat Sadi de Gorter ‘door zijn inbreng van de Nederlandse cultuur in zijn Franse oeuvre, zich op Europees niveau heeft geplaatst’. (Bericht ontleend aan Het Vaderland van 30 november 1976)
(hm)
Rubensjaar. Deelnemers aan het Zesde Colloquium Neerlandicum weten dankzij een bezoek aan het Rubenshuis al dat 1977 het jaar is waarin wordt herdacht dat Rubens 400 jaar geleden werd geboren.
In België zal hieraan op grote schaal aandacht worden geschonken.
Ook op vele andere plaatsen in de wereld worden tentoonstellingen georganiseerd. Het is niet mogelijk in NEM alles wat in het kader van de Rubensherdenking zal plaatsvinden te publiceren. Wenst u meer inlichtingen, schrijft u dan aan de Dienst voor Toerisme, Suikerrui 19, B-2000 Antwerpen, België.
(hm)