Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur Bestuur voor Internationale Culturele Betrekkingen
Kortenberglaan 158
B-1040 Brussel
met de vermelding: ‘... ex. Brochure Certificaat Nederlands als vreemde taal’
- in Nederland: door overschrijving of storting van f 4, - op postrekening 55 27 60 t.n.v.
Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen
(Centrale rekening)
Nieuwe Uitleg 1
Den Haag
met de vermelding: ‘... ex. Brochure Certificaat Nederlands als vreemde taal’
Hieronder volstaan we met een kort bericht:
Het examen en certificaat Nederlands als vreemde taal zijn voortgekomen uit een initiatief van de IVN, om te voorzien in behoeften die bestaan aan buitenlandse universiteiten waar wel Nederlands gedoceerd wordt, maar geen examen in dit vak kan worden afgelegd. De Belgisch-Nederlandse werkgroep die met de voorbereiding werd belast, heeft zich echter van meet af aan op het standpunt gesteld, dat het examen ook door anderen afgelegd moet kunnen worden, bv. door migranten in het Nederlandse taalgebied.
Er kunnen certificaten op drie niveaus behaald worden: elementaire kennis, basiskennis en uitgebreide kennis. De communicatieve vaardigheden waarover de kandidaat moet beschikken, zijn voor alle drie de niveaus gedefinieerd. De linguïstische invulling is voltooid voor het niveau elementaire kennis, aan het niveau basiskennis wordt gewerkt. Het laagste niveau is bewust en consequent zeer eenvoudig gehouden. Zo wordt voor de produktieve vaardigheden slechts vereist dat de kandidaat begrijpelijke uitingen moet kunnen produceren; fonische en grammaticale welgevormdheid vormen geen criterium voor slagen of zakken (wel voor ‘het cijfer’).
Behalve certificaten kunnen er ook deelcertificaten behaald worden, nl. voor luister-, spreek-, lees- en schrijfvaardigheid, alle vier dus op de drie niveaus.
De examens worden georganiseerd door het Ministerie van Nationale Opvoeding en Nederlandse Cultuur in Brussel en het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen in Den Haag. De dagelijkse leiding is in handen van prof. dr. E. Nieuwborg en zijn medewerkster, mw. lic. D. Reulen, van de Université Catholique de Louvain.
J. de Rooij